Váhalová (ČSSD): Krizi na Ukrajině nelze řešit silou

17.09.2014 22:33

Politici odpovídají za globální bezpečnost a diplomacie musí zabránit válečným operacím. Není horší řešení než válka.

Váhalová (ČSSD): Krizi na Ukrajině nelze řešit silou
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Stále se prohlubující krize na Ukrajině představuje velkou hrozbu pro mír v Evropě, jsme  svědky událostí, které nás ohrožují možnou formou válečných operací, které Evropa nezažila od konce druhé světové války.

Důvodem k neklidu jsou nepřímá angažmá vojenských velmocí, jako je Rusko, které se cítí ohroženo událostmi na Ukrajině, odstraněním bývalého prezidenta Janukoviče, asociační smlouvu mezi EU a Ukrajinou a zejména snahami Ukrajiny o vstup do NATO. Rusko připojilo Krym k Ruské federaci a zapojilo se i do podpory hnutí separatistů, nese tím tak také část viny za eskalaci tohoto konfliktu. Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PS RE) i EU odsoudily připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské federaci, jako porušení mezinárodního práva.

Na druhé straně se však nedomnívám, že je možné vyřešit situaci na Ukrajině silou, pomocí protiteroristické operace, kterou prováděla ukrajinská vláda. Spíše se domnívám, že měla okamžitě probíhat jednání s rusky mluvícím obyvatelstvem Ukrajiny. Problém ukrajinské vlády vidím i v tom, že je pod tlakem ultrapravicových uskupení, části takzvaného Euromajdanu, kteří si konfrontaci přejí i když nemají velkou podporu veřejnosti, ale získaly značný vliv na silové struktury. Vyústěním této tragické situace a neochoty vzájemné komunikace je v posledním měsících skutečná občanská válka, kdy se zapojují i příslušníci ruských ozbrojených sil ve formě dobrovolníků. Vzhledem k eskalaci konfliktu dochází k velkým ztrátám na obou stranách konfliktu včetně žen a dětí. Obyčejní občané na Ukrajině i občané sousedních zemí vítají každou zprávu o příměří.

Pokud chceme hovořit o sankcích, jejich smysl by měl být právě v tom, aby nutily obě strany k jednání a  hledání kompromisu mírovou cestou. Není možné dopustit, aby uzavřené příměří sloužilo k přípravě dalších válečných operací. Každá strana konfliktu, která se pokusí řešit situaci ozbrojenou cestou, by měla počítat s odsouzením  mezinárodního společenství. Sankce by ale neměly zhoršovat už tak dost složitou sociálně ekonomickou situaci  jak k jednání, ani dopadat na obyčejné občany. Podívejme se do minulosti na účinnost sankcí  a naopak na účinnost dohod na základě diplomatického a politického dialogu. Bezpečnost prostředí dnešního světa určuje především naše schopnost předcházet krizím a hledat cestu k dohodám a kompromisům v duchu globální odpovědnosti. O státoprávním uspořádání a politické orientaci Ukrajiny musí rozhodovat pouze občané Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.