Váhalová (ČSSD): Pošta na venkově má svůj význam

11.11.2014 15:52

Poslední dobou postupně z venkova mizí různé veřejné služby, na které si občané zvykli a které využívají. Z finančních důvodů se ruší vlaková a autobusová spojení,nakupovat je možno prakticky jen ve větších městech a větších obcích.

Váhalová (ČSSD): Pošta na venkově má svůj význam
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Rušení kamenných pošt by bylo dalším významným ztížením kvality života na venkově. Pro představu na venkově žije asi 30% českých občanů, ale tyto obce zaujímají zhruba 80% podílu výměry celé ČR.

Vezmeme-li v úvahu, že Česká pošta je často vlastně jediným zástupcem českého státu v těchto obcích, tak by původně navrhované rušení 1/3 poboček, ohrozilo na tomto území státní správu. Jsem ráda, že současná vláda od těchto nebezpečných experimentů minulých let upustila.

Navíc Česká pošta je jedním z největších domácích zaměstnavatelů, vlastní kolem 3 200 poboček a pracuje pro ni 32 tisíc lidí. Skutečnost, že je třetina jejích poboček ztrátová a ztráta se pohybuje kolem 2,4 miliard Kč napovídá , že Česká pošta potřebuje novou koncepci, která najde rozumné úspory a hlavně nové aktivity například vytvořením banky pod státní kontrolou.

S ohledem na význam pošty pro venkovský život se domnívám, že pokusy o transformaci České pošty na akciovou společnost a zejména vstup soukromých investorů nejsou vhodné. Cestu vidím v udržení stávající sítě České pošty formou státního příspěvku, stejně jako se podporuje i místní doprava.

Česká pošta by se měla stát společností, která poskytuje prospěšné služby ve veřejném zájmu a za tyto služby by ji náležel státní příspěvek. Inspirovat bychom se mohli v sousedním Slovensku nebo ve Francii. Nová koncepce by také měla obsahovat zvýšení platů doručovatelům a řadovým pracovníkům, jejíž mzdy jsou již dlouhou dobu podhodnocené.

Česká pošta je důležitá instituce, která má svou tradici, historii a symboliku. Státní Československá pošta vznikla v roce 1925 a první československé známky se objevily již v prosinci 1918 jako symbol naší státnosti.

Neznamenal by přechod České pošty do soukromých rukou i jistou ztrátu české státnosti?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace