Váhalová: S Ruskem je třeba jednat, sankce by měly být použity až jako poslední prostředek

07.04.2014 18:30

Parlamentní shromáždění Rady Evropy jedná o sankcích pro ruskou delegaci ve formě jejího zbavení práva jednat či hlasovat na tomto shromáždění.

Váhalová: S Ruskem je třeba jednat, sankce by měly být použity až jako poslední prostředek
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Dnes bylo zahájeno jednání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PS RE), které bude zasedat celý týden. K hlavním bodům jednání patří i situace na Ukrajině a  debata, zda na základě článku 9.1. a jednacího řádu shromáždění, ratifikovat  nebo neratifikovat pověření ruské delegace z věcných důvodů. To znamená, zda ruské delegaci bude umožněno  aktivně  se účastnit jednání Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Je to reakce na vývoj na Ukrajině  a   na připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské federaci. V současné době se jedná o kompromisním návrhu  pozastavit  ruské delegaci   právo   hlasování na PS RE v roce 2014.  Na stole jsou však i radikálnější návrhy, jako  například úplně pozastavit členství  ruské delegace na PS RE. Očekává se, že konečné hlasování proběhne ve  čtvrtek.  Pokud bude navržena  radikálnější verze rezoluce, je ruská delegace připravena ihned opustit PS RE.  

Dana Váhalová, místopředsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy a vedoucí české delegace k tomu řekla:

S ohledem na pozici České republiky a usnesení Českého parlamentu vyjadřujeme nesouhlas s anexí  části území Ukrajiny – Krymu  ze strany  Ruské federace . Na druhé straně se domnívám, že je třeba jednat a sankce mají být  využívány až jako úplně poslední prostředek a po zvážení možného účinku  a dopadu. Z tohoto důvodu se  přikláním   k  podpoře  kompromisního  návrhu ,,pouze “ pozastavit ruské delegaci  právo hlasovat na PS RE.  V našem rozhodnutí  bychom měli respektovat nezávislost , suverenitu , hranice Ukrajiny a mezinárodní zákony,  ale současně i  zachovat otevřenou cestu pro diplomatický dialog .

Některé sankce mohou jakýkoliv dialog přerušit  a to by nemělo být cílem   PS RE,  která má ve svých cílech  hledání   řešení problémů evropské společnosti   a  vychází z modelu diskusního politického fóra.

Rada Evropy je mezinárodní vládní celoevropská organizace, která sdružuje 47 členských států s přibližně 800 miliony obyvatel. Parlamentní shromáždění je tvořeno  členy z parlamentů každého členského státu. Rozhodovacím orgánem Rady Evropy je Rada ministrů, jejímiž členy jsou ministři zahraniční členských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…