Valachová (ČSSD): Bydlím, tedy jsem

09.04.2020 12:54

Spustila se mela kolem bydlení. Mnozí pronajímatelé a vlastníci domů křičí, že je dočasný zákaz výpovědi z bytu po dobu koronavirových opatření přivede na mizinu.

Valachová (ČSSD): Bydlím, tedy jsem
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Kateřina Valachová v pořadu Horké téma

Někteří dokonce tvrdí, že jde o komunistické opatření a podporuje nenávist k movitějším lidem. Jak je to doopravdy? Řekněme si tři hlavní důvody, proč trh s byty u nás není normální:

  • V Praze a v dalších velkých městech používali někteří pronajímatelé byty pro rychlý zisk á la krátkodobý hotel pro turisty. (A teď zde mají prázdno a lákají nájemce za překvapivě nízké nájmy.) Asi se shodneme, že bytový fond nebyl primárně stvořen pro turistický ruch a placení nájmu v eurech a dolarech. Ale do doby, než udeřil vir, to byl pro mnohé dobrý byznys.
  • Pak jsou tu tzv. investiční nákupy bytů s tím, že jsou určeny pro děti nebo na zvýšení budoucího důchodu z vybíraného nájmu. Historicky žádná nová strategie, což rádi potvrdí třeba pamětníci první republiky. Novinkou je, že teď vám na splátky hypotéky stačil nájem, a ještě vám zbylo. Donedávna tak bylo levnější a výhodnější koupit byt na úvěr, než platit nájemné. Navíc část bytů investičně skoupili cizinci.
  • To vše se dělo za situace, kdy se v zájmu práva každého občana na připomínky k novým stavbám natolik zpomalilo stavební řízení, že se bytů staví méně, než jaká je poptávka.

A jsme v začarovaném kruhu – bytů je nedostatek (také kvůli pronájmům na hotelové bydlení a investicím), takže nájmy jsou vysoké. Nedostatek vznikl z velké části uměle, zdravý trh to rozhodně není.

Anketa

Václav Klaus ml. navrhl, abychom EU hned vypověděli Lisabonskou smlouvu. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 25891 lidí

Co to znamená v této koronavirové době? Hrozí, že se bude opakovat scénář hospodářské krize z roku 2009 a lidé přijdou o bydlení, zůstanou na ulici. Zase se zaplní ubytovny, roztočí se spirála zadlužení, která nakonec postihne celou ekonomiku.

Píší mi rodiny, kterým majitel bytu v krizové době vyhrožuje výpovědí jen kvůli jednomu zpoždění s nájmem (což mimochodem podle práva vůbec není možné), píší mi nájemci, že majitelé odmítají dohodu o splátkách. Je to normální? Někteří pronajímatelé zkrátka vůbec nechápou situaci. Zástupy okamžitě platících nájemníků tady nikde v době celosvětové pandemie nestojí a pokračující dynamický hospodářský růst nás v nejbližších měsících bohužel opravdu nečeká. Rozumně to chápou ti majitelé, kteří třeba v pražském centru najednou zkouší pronajmout za poloviční nebo i třetinovou cenu.

Proto jsou vládní opatření správná. Toto nařízení jen dočasně stabilizuje situaci a brání okamžitým výpovědím. Navíc je časově omezené. NÁJEMNÉ NEZANIKÁ, ANI SE NESNIŽUJE. Navrhovaný zákon pouze umožňuje rozložit nájemné do splátek a v čase.

Za mne si prostě všichni kupujeme čas na skutečně hlubší ekonomická řešení, kterými udržíme ekonomiku v chodu. Díky kterým nedojde k masovému propouštění a lidé zůstanou zaměstnaní. Když to zvládneme, vydělají na to v konečném důsledku jak nájemníci, tak majitelé a pronajímatelé, zkrátka my všichni.

To by měli pochopit zejména ti, kteří v době, kdy by se měl národ sjednotit a společně překonat náhlou krizi, zajímají výhradně o okamžitý obsah své vlastní kapsy. A pro ty, kteří to pochopit nechtějí, připomínám právní zásadu „dobré mravy“. Dovolím si dvě poznámky: české soudy rozhodně nebudou nečinně přihlížet vyhazovům rodin na ulici a násilným vyklízením bytů v době celosvětové pandemie a nouzového stavu. A zkusme najit pravdivý význam hesla „jsme v tom společně“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.