Valachová (ČSSD): Je správné, pokud věřitel a dlužník jsou v rovném postavení

16.04.2021 14:33

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 16. dubna 2021 k exekučnímu řádu

Valachová (ČSSD): Je správné, pokud věřitel a dlužník jsou v rovném postavení
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Vážené kolegové, kolegyně, vážená paní ministryně, pane ministře,

jenom několik poznámek. Za prvé. Nová exekuční pravidla, která dnes projednáváme, tak ani jedno z těchto nových exekučních pravidel neříká, že se nemají platit dluhy. Proboha, které exekuční pravidlo, který nyní projednáváme, to říká? Možná bychom to měli upřesnit, pokud to říkáme na plénu Sněmovny. Podle mě tedy ani jedno.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Druhá věc. Princip místní příslušnosti exekutorů. Ano, je to debata, která se vede dlouhou dobu, skoro bych řekla od roku 2005, jenom co si já pamatuji, nicméně co je podstatné, tak princip jeden dlužník, jeden exekutor, koncentrace řízení a místní příslušnost jsou věci, které jsou v programovém prohlášení této vlády. Proto debata na půdě Sněmovny, jakým způsobem se k tomu postavit a co získá většinou, je absolutně legitimní, není to žádná objednávka Exekutorské komory.

A třetí poznámka. Pokud se bavíme o úpravách exekučních pravidel, tak je důležité říct, že místní příslušnost exekutorů, ale i jiná pravidla, která máme dnes na stole a budeme o nich hlasovat a rozhodne většina, jsou obhajována dlouhodobě v tom odborném prostoru např. Soudcovskou unií. A ten princip je jednoduchý. Ne že se nemají dluhy platit, ale že je správně, pokud věřitel a dlužník, povinný, jsou vůči soudnímu exekutorovi nebo soudu v rovném postavení. Musím přiznat, že mě trochu mrzí, že z hlediska Ústavního soudu víme, že tam je několik věcí, které Ústavní soud projednává, nebylo doposud rozhodnuto, debata by se tím zrychlila. Tolik několik poznámek.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.