Válková: Jsem ráda za možnost spolupracovat se Slovenskem na elektronickém monitoringu

20.11.2014 18:50

Ministerstva spravedlnosti ČR a SR odstartovala spolupráci na projektu pro zavádění elektronického monitorovacího systému.

Válková: Jsem ráda za možnost spolupracovat se Slovenskem na elektronickém monitoringu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Ministryně spravedlnosti Helena Válková se na dnešním jednání s delegací slovenského Ministerstva spravedlnosti dohodla na spolupráci, která má umožnit dlouhodobou výměnu zkušeností s projektem elektronického monitoringu osob. Slovenské ministerstvo už veřejnou zakázku na zavedení elektronického monitorovacího systému realizovalo. Delegace vyslaná slovenským ministrem Tomášem Borecem se zúčastnila také dnešního informativního workshopu, který MSp uspořádalo pro všechny subjekty, jež zvažují svou účast v připravované veřejné zakázce v České republice.

„Jsem velmi ráda, že máme možnost se slovenskými kolegy spolupracovat na důležitém projektu elektronického monitoringu. Přivítala jsem proto konkrétní podněty  a zkušenosti pro další práci naší skupiny EMSON, jako například informaci o zřízení operačních středisek metodicky a technicky koordinujících elektronický monitoring v různých oblastech využití,“ uvedla ministryně Helena Válková.

Slovenské Ministerstvo spravedlnosti chce využívat systém zejména pro probační dohled nad osobami, kterým byl uložen trest domácího vězení, ale například i jako interaktivní varování pro oběti domácího násilí. Systém je na Slovensku určený v první fázi pro 2000 osob, podle předpokladů by měl být spuštěn v ostrém provozu od roku 2016. Peníze na projekt získalo Slovensko z evropských fondů.

Také Ministerstvo spravedlnosti ČR nyní pracuje na novele trestního řádu, která cílí právě na rozšíření systému elektronického sledování i do oblasti mimo výkon trestu domácího vězení, konkrétně do oblasti opatření nahrazujících vazbu. Trest domácího vězení byl do českého právního řádu zaveden s účinností již od roku 2010 novým trestním zákoníkem, kvůli nedostačující možnosti kontroly však není efektivně využíván.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…