Vandame (TOP 09): Zahrádkaření a role stromů ve městě

07.12.2022 20:41

Že malá řešení v oblasti životního prostředí nabírají na významu, jsme se přesvědčili na debatě, kterou ve spolupráci UTB a města Uherské Hradiště zorganizovali Barbora Duží a Matyáš Adam.

Vandame (TOP 09): Zahrádkaření a role stromů ve městě
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Zuzana Vandame

Na debatu dorazili nejen odborníci na ekologii a malá řešení, ale i početní zástupci z řad veřejnosti. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Ekologie patří k odvětvím, ve kterých velmi záleží na přístupu každého z nás, na ohleduplnosti, odpovědnosti I vnímavosti k okolní krajině. Na debatě jsme se shodli například na tom, že pandemie Covid – 19 měla vliv na zvýšení zájmu o zahrádkaření a lokální potraviny.
 
Přednášející Barbora Duží na základě provedené ankety mezi občany uvedla, že zahrádkaření je důležité nejen z hlediska produkce potravin, ale jako sociální prvek, a také jako účinný nástroj ke zmírnění změny klimatu a poukázala tak na jejich nezastupitelnou roli ve městech. Z ankety vyplynulo, že zahrádkáři mají poměrně pestré zahrádky a ve vysoké míře využívají přírodě blízké prvky a udržitelné postupy jako je kompost, sběr dešťové vody, byliny a květiny, stromy a keře, v menší míře pak podpůrné prvky pro hmyz a ptáky.
 
Tato debata poskytla řadu dalších zajímavých námětů a tipů, ale také otevřela další témata k řešení v budoucnosti. Zájem se stočil především k roli stromů ve městě a jejich palčivému úbytku na hrázi řeky Moravy. Řešili jsme také potřebu ekologické výchovy dětí a mládeže a podporu zahrad nejen ve školách a školkách. Živá diskuse proběhla ohledně situace zahrádkářských osad. Role města v jejich podpoře a ochraně nabývá významu zejména díky zahrádkářskému zákonu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…