Vaňousová (TOP 09): Týrání zvířete může skončit násilím na lidech

10.05.2018 7:39

Muž z Prachaticka, který surově zbil štěně labradora, množírna psů v Kamenici nad Lipou, kde žilo v otřesných podmínkách přes 200 psů... To jsou jen ty mediálně nejznámější a nejotřesnější případy týrání zvířat. Jsou však jen malou špičkou ledovce.

Vaňousová (TOP 09): Týrání zvířete může skončit násilím na lidech
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Týrání má totiž celou řadu forem a podob a netýká se navíc pouze psů a koček, ale i koní, hospodářských či volně žijících zvířat.

Pojďme se ale podívat na samotné příčiny. Ty by nás měly zajímat, protože násilím zdaleka nejsou ohrožena jen samotná zvířata... Důvody, které vedou některé jedince k týrání, bychom mohli rozdělit na neúmyslné, kdy dochází k zanedbání řádné péče ať již z důvodu nezájmu či z nedostatku vlastních sil nebo prostředků. Další důvody mohou mít příčinu psychiatrickou a sociální – např. patologické hromadění velkého množství zvířat, o která se nedokážou jedinci postarat, a konečně i jasnou psychiatrickou příčinu má úmyslné a kruté týrání zvířat. A právě to by nemělo ujít naší pozornosti.

Z dlouhodobých šetření totiž vyplývá, že na zvířata se může přesouvat nenávist vůči lidem. Analýzou pachatelů násilí a mučení zvířat bylo zjištěno, že 96% z nich má kriminální minulost a 41% z nich bylo již dříve odsouzeno za násilnou trestnou činnost, jako je těžké ublížení na zdraví, týrání dětí a domácí násilí. Zvlášť varující je statistika zaměřená na dětství pachatelů brutálních násilných trestných činů, první projevy týrání zvířat se u nich projevovaly už mezi 5. a 7. rokem věku. Navíc pokud je pachatel týrání zvířat mladší 10 let, zvyšuje se několikanásobně pravděpodobnost, že se bude v budoucnu dopouštět dalších deliktů, majetkových i násilných, a to i pod vlivem drog.

O to více by nás mělo zajímat, jak v naší zemi funguje systém ochrany zvířat. A bohužel – byť existuje zákon na ochranu zvířat proti týrání a pachatel se týráním dopouští přestupku nebo dokonce trestného činu – samotný systém ochrany zvířat de facto nefunguje. O tuto oblast se sice stará celá řada jednotlivců i dobrovolníků z různých zájmových skupin, neziskových organizací, ale úředník si s tímto problémem neporadí. Neexistuje jasný systém, koncepce nebo metodika, a tak je cesta k záchraně zvířat přes úřad velmi obtížná. Na druhou stranu se potkávám se  zapálenými úředníky – dobrovolníky, kteří  se nad rámec svých povinností a ve svém volném čase starají, aby se týraným či zatoulaným zvířatům dostalo náležité péče.

Protože ochrana zvířat souvisí i s ochranou člověka i společnosti, nemělo by toto téma stát stranou zájmu politiků. TOP 09 se k této odpovědnosti hlásí, a proto nově ustavila expertní komisi na ochranu zvířat. Jejím cílem by měla být jak osvěta veřejnosti, tak především příprava legislativních podkladů na všech úrovních  pro skutečně fungující systém ochrany zvířat v naší společnosti.

RADKA VAŇOUSOVÁ
ČLENKA EXPERTNÍ KOMISE TOP 09 NA OCHRANU ZVÍŘAT
VICEPREZIDENTKA KOMORY VETERINÁRNÍCH LÉKAŘŮ ČR
PŘEDSEDKYNĚ MO TOP 09 TÁBOR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…