Vedení Brandýsa nad Labem: Ujišťujeme veřejnost, že z Přírodní památky Hluchov nebyla sejmuta její ochrana

29.12.2015 20:45

Stanovisko vedení města a Odboru životního prostředí k zásahu v lokalitě přírodní památky Hluchov. Z přírodní památky Hluchov nebyla sejmuta její ochrana.

Vedení Brandýsa nad Labem: Ujišťujeme veřejnost, že z Přírodní památky Hluchov nebyla sejmuta její ochrana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Vážení spoluobčané,

rozhodli jsme se reagovat na velmi emotivně rozpoutanou diskusi k významnému zásahu v přírodní památce Hluchov. Zásah byl proveden na základě rozhodnutí dle lesního zákona podloženého závazným stanoviskem správce přírodní památky Krajským úřadem Středočeského kraje. V úvodu je proto potřebné upozornit na následující podstatné a rozhodující údaje:

1.      Lokalita Přírodní památky Hluchov je ve vlastnictví státu
2.      Správu tohoto státního majetku vykonávají Lesy ČR, s.p.
3.      Dohled nad ochranou Přírodní památky a financování její péče je zabezpečována Krajským úřadem SK

Diskuse k řešení stavu přírodní památky byla z podnětu města zahájena v únoru 2015 a důvodem byl žalostný stav po dvacetileté nečinnosti, který vyústil v to, že lokalita se stala prakticky životu nebezpečnou. Na základě této diskuse a podnětu města bylo vydáno závazné stanovisko Krajského úřadu SK a rozhodnutí orgánu státní správy lesa. V části lokality Hluchov vlevo směrem do Staré Boleslavi došlo k realizaci opatření spočívající v odstranění dřevin holou sečí a to v porostu 326G11/7 podél komunikace II/610 do vzdálenosti jedné porostní výšky (cca 28 m) od této komunikace.

Tato opatření byla součástí zmíněného vydaného rozhodnutí na základě ustanovení § 22 odst. (1) lesního zákona o stanovení způsobu hospodaření včetně určení rozsahu a způsobu opatření lesnického charakteru k zajištění bezpečnosti osob a majetku v přírodní památce Hluchov. Rozhodnutí o takovémto zásahu předcházelo schválení Krajským úřadem Středočeského kraje, orgánem ochrany přírody a krajiny, který je v dané věci příslušný vydat závazné stanovisko. Tento posoudil havarijní stav dřevin a oprávněný požadavek na zajištění bezpečnosti osob a majetku v lokalitě.  K vydání rozhodnutí k realizaci orgán státní správy lesa Městského úřadu Brandýs nad Labem - Stará Boleslav pak přistoupil po provedených terénních šetřeních a ústních jednáních za účasti představitelů města a všech kompetentních orgánů. Potřebné dokumenty byly zároveň vyvěšeny na Úřední desce jak ve fyzické, tak i v elektronické podobě.

Ke způsobu odstranění dřevin holou sečí bylo přistoupeno z důvodů skutečně špatného zdravotního stavu dřevin (zejména topolů), kdy hrozil pád stromů na komunikaci, a dále z důvodu plánované náhradní výsadby dubu, kdy plochu je nutno obnovit jako celek.

O celé akci byly po celou dobu podrobně informovány všechny dotčené orgány a instituce. Zásadní dokument „Závazné stanovisko krajského úřadu“ byl všem zaslán 23. června 2015. Žádný z oslovených se k tomuto dokumentu a ani k dokumentům zveřejněných na úřední desce negativně nevyjádřil až do doby současné realizační etapy, která byla stanovena právě na dobu vegetačního klidu. Práce pokračují i na druhé straně chráněného území, tj. směrem k Husově aleji, kde však bylo přistoupeno k šetrnějšímu způsobu řešení a stromy určené k poražení (24 stromů) a k prořezu byly stanovenými odborníky označeny.

Zároveň Vám chceme sdělit, že veškeré práce jsou vedeny naprosto v souladu s vydanými rozhodnutími a stanovisky a Odbor životního prostředí společně s Lesy české republiky, o jejichž majetek se jedná, mají práce zcela pod kontrolou.

Zde naleznete veškeré zásadní dokumenty tohoto opatření, včetně fotografií.

Na závěr Vás chceme ujistit, že z Přírodní památky Hluchov nebyla sejmuta její ochrana, tak jak se v některých diskusních skupinách hovoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…