Velebný (ČSSD): To mají krajské silnice i nadále chátrat?

10.09.2015 17:47

Vláda projednává rozpočet fondu dopravy. Návrh počítá s klíčovými dopravními investicemi v našem kraji.

Velebný (ČSSD): To mají krajské silnice i nadále chátrat?
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury je společně s návrhem zákona o státním rozpočtu na rok 2016 klíčovým dokumentem vlády. Nyní je i na programu jednání.

„Dlouhodobě sleduji rozpočet fondu dopravy. Ne jinak tomu je i letos. První návrh rozpočtu dopravní fondu byl však pro mne zklamáním,“ říká poslanec Parlamentu ČR a člen sněmovního hospodářského výboru Ladislav Velebný.

Podle jeho slov je objem výdajů rozpočtu SFDI nedostatečný a má k ideálu hodně daleko. „Po meziresortním připomínkovém řízení, které proběhlo, činí jeho výdaje 65,650 miliardy korun. Rozpočet je v objemu menší, a to nejen v porovnání s letoškem, ale i s rokem 2014 a bohužel i s některými krizovými lety. Obrovskou chybu vidím zejména v tom, že není stabilizován střednědobý výdajový rámec,“ konstatuje poslanec Velebný.

Dalším problémem je to, že fond dopravy vůbec nevyčleňuje peníze na silnice II. a III. tříd v krajích. „Všichni víme, že Evropská unie už nebude v příštích letech financovat takový rozsah krajských silnic, jako v současném období. To mají krajské silnice i nadále chátrat?“, klade si řečnickou otázku Ladislav Velebný.

Podle vyjádření poslance Ladislava Velebného bude snaha krajů, aby našla s vládou kompromis a na tyto komunikace byly vyčleněny peníze. Vláda projednává rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na svém zasedání. „Od kolegů z kraje i ze Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 vím, že se podařilo uhájit v navrhovaném rozpočtu peníze na klíčové dopravní stavby. Jednání v rámci připomínkového řízení bylo velmi obtížné, nicméně nesmírně korektní,“ konstatuje poslanec Velebný. Podle jeho slov je dobře, že se podařilo vrátit do hry financování krnovského a frýdecko-místeckého obchvatu.

„To, že se podařilo kraji i Sdružení zabezpečit finance na dopravní stavby je pro lidi i zdejší podnikatele dobrá zpráva. Bez významu není ani fakt, že v Moravskoslezském kraji bude pokračovat příprava dalších dopravních staveb,“ dodává závěrem Ladislav Velebný.

Některé dopravní stavby v kraji realizované v příštím roce (v tis. Kč)

Název akce

Návrh rozpočtu na rok 2016 včetně fondů EU

I/11 Oldřichovice - Bystřice

844 990

I/11 Nebory - Oldřichovice

678 551

I/11 Ostrava Prodloužená Rudná - hranice okr. Opava

656 531

I/57 Krnov SV obchvat

322 000

I/11 Opava, severní obchvat-východní část

302 421

I/68 Třanovice - Nebory

138 505

R48 Frýdek Místek - obchvat

116 332

Revitalizace trati Olomouc – Opava východ  

50 000

R56 Frýdek - Místek - připojení na R48

44 785

R48 MÚK Rybí - MÚK Rychaltice

31 725

I/58 Příbor - Skotnice

18 930

Výstavba zastávky Havířov nemocnice

11 000

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…