Vencálek (SZ): Nečekejme, až začnou učitelé stávkovat. Musíme investovat do vzdělávání

11.02.2016 21:53

Slovenští učitelé už od 25. ledna stávkují – není divu, jejich platy patří mezi nejnižší mezi zeměmi OECD a učitelé v primárním a sekundárním vzdělávání tam dosahovali v roce 2012 (z tohoto roku existují poslední souhrnná data) pouze na 43 % průměrného platu Slováků s vysokoškolským vzděláním, což je nejnižší poměr v zemích OECD.

Vencálek (SZ): Nečekejme, až začnou učitelé stávkovat. Musíme investovat do vzdělávání
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Slovenští učitelé už od 25. ledna stávkují – není divu, jejich platy patří mezi nejnižší mezi zeměmi OECD a učitelé v primárním a sekundárním vzdělávání tam dosahovali v roce 2012 (z tohoto roku existují poslední souhrnná data) pouze na 43 % průměrného platu Slováků s vysokoškolským vzděláním, což je nejnižší poměr v zemích OECD. I celkové investice do vzdělávacích institucí jsou na Slovensku jedny z nejnižších – činily pouze 3,8 % HDP, kdežto průměr v zemích OECD činil 5,3 % HDP. Hůř na tom bylo pouze Lucembursko a Indonésie.

Česká republika na tom ale není o moc lépe – učitelé v primárním a nižším sekundárním vzdělávání dosahovali v roce 2012 na 54 % průměrného platu vysokoškolsky vzdělaných Čechů, učitelé na vyšším stupni sekundárního vzdělávání pak na 58 %. I české školství je i nadále hrubě podfinancované – investice do vzdělávacích institucí činily 4,4 % HDP, což je stále hluboko pod průměrem OECD.

Nízké platové ohodnocení, plochý platový vzestup a mizivá vyhlídka na kariérní růst – to vše zapříčiňuje nízký zájem o povolání učitele. Bez kvalitních učitelů nemůže být kvalitní vzdělávání, pokud tedy chceme zvýšit prestiž tohoto povolání a kvalitu našeho vzdělávacího systému, musíme učitele patřičně ohodnotit a do vzdělávání investovat více. Nečekejme, až začnou i čeští učitelé (zcela oprávněně) stávkovat,“ uvedl Matouš Vencálek, člen předsednictva SZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.