Vencálek (Zelení): Místo záchranného lana hodil CERMAT deváťákům závaží kolem krku

12.05.2021 15:41

Komentář na facebookovém profilu k přijímacím zkouškám na střední školy

Vencálek (Zelení): Místo záchranného lana hodil CERMAT deváťákům závaží kolem krku
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Po takřka roce bez běžné školní docházky zasedli žáci devátých tříd k přijímacím zkouškám na střední školy. Ale namísto toho, aby CERMAT – organizace, která pro stát přijímací zkoušky zpracovává – jejich obtížnost uzpůsobil situaci, čekaly na žáky podle expertů jedny z nejobtížnějších testů vůbec!

Jednorázová zkouška, jejíž výsledek zásadním způsobem ovlivní celý budoucí život dětí, je problematické řešení a letošní zkoušky to ukázaly jednoznačně.

"Místo klasických přijímacích zkoušek zaveďme komplexní a dlouhodobější hodnocení studijních výsledků, předpokladů a zájmů dětí na základních školách, podle kterého se mohou při výběru školy orientovat i sami žáci a jejich rodiče. Body a procenta z testů ze dvou předmětů neříkají o schopnostech, ambicích, zájmech nebo studijních předpokladech dětí téměř nic," navrhuje expert Zelených na vzdělávání Matouš Vencálek.

České školství dlouhodobě trpí tím, že reprodukuje nerovnosti a neúspěch – děti se slabším sociálním a ekonomickým zázemím mají horší výsledky než děti s dobrým zázemím, děti rodičů s nižším vzděláním dosahují zase jen nižšího vzdělání a dopady těchto faktorů se stále prohlubují, místo aby se je dařilo odstraňovat. V tom jsme v mezinárodních srovnáních smutným unikátem. Dlouhé uzavření škol kvůli pandemii dopadlo na všechny, nejdrtivěji ale právě na ty nejslabší – dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí často chybělo technické zázemí pro distanční výuku i pomoc a motivace ze strany rodiny. Především právě tyto děti hodil CERMAT letošními přijímacími zkouškami přes palubu.

Jestli chceme být vzdělanou společností, jestli chceme být zemí s budoucností, musíme se naučit pomáhat a překážky ve vzdělávání odbourávat, ne přidávat další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…