Vích (SPD): Progresivisté ve volbách prohrávají a SPD má ambice vládnout!

28.10.2023 9:32

Vítězství konzervativního proudu se právě událo ve Švýcarsku. Pohořeli tamní progresivní sociální demokraté, ale i obě „zelené“ strany.

Vích (SPD): Progresivisté ve volbách prohrávají a SPD má ambice vládnout!
Foto: archiv R. Vích
Popisek: Poslanec Radovan Vích

Další parlamentní volby opět potvrzují vzrůstajícího trend konzervativně naladěných stran v Evropě. Tentokrát jde o volby ve Švýcarsku, kde vyhrála konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP) nad levicovými Sociálními demokraty (SP). Podle internetového deníku Echo24 z 22. října 2023 bylo pro Švýcarskou lidovou stranu klíčem k úspěchu téma migrace. SVP požaduje hraniční kontroly a odmítání žadatelů o azyl a strana rovněž dostala hlasy od lidí, kterým dělá starosti zpomalující ekonomika a rostoucí životní náklady.

Další trend, který bylo možné ve švýcarských volbách vypozorovat, byl debakl zelených. Je to překvapivé zrovna u jedné z alpských zemí, kde mívají silné slovo ekologické strany. Opět podle Echo24 „Fiaskem skončily volby podle agentur pro Zelenou stranu Švýcarska (GPS), která si zřejmě připíše 9,1 procenta hlasů, tedy o 4,1 procentního bodu méně než v posledním hlasování. Zelení liberálové (GLP), kteří spojují ochranu životního prostředí s liberální hospodářskou politikou, by měli dostat 7,1 procenta hlasů.”

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí
Po slovenském „návratu k národním zájmům” a odchýlení se od prosazování zájmů nadnárodních koncernů a firem, velmi často pod progresivním programem destrukce rodiny a soukromého vlastnictví, jde o další ukázku toho, co voliči očekávají, že vláda bude dělat.

Trochu jiný případ se udál v Polsku, kde možná dojde ke střídání vlády po dvou volebních obdobích, ale prezident Andrzej Duda zřejmě pověří vítěznou stranu PiS stávajícího premiéra Morawieckého k sestavení vlády. Nicméně na straně stále vládní strany PiS byly vidět chyby vůči ženským voličkám, příliš přísnou regulací potratů. A ještě další výraznou chybou se ukazuje přehnaná podpora Ukrajiny a s tím související příliv migrace právě odtamtud.

Politická situace v okolních státech Evropy se tedy zřetelně mění a vše nasvědčuje tomu, že SPD se vydala už dávno tou správnou cestou ochrany zájmů především českých občanů a českých firem. Hnutí SPD má ambice vládnout po příštích volbách a oslovuje odborníky, kteří by nám pomohli naše programové priority komentovat pro média. Za všechny Ševčík, Pecina, Mach, Koudelka, Noveský atd. Stoupající počet našich příznivců, jak ho zaznamenáváme dnes a denně, nás o tom přesvědčuje, že máme v této cestě pokračovat.

Čím víc bude vláda Petra Fialy (ODS) české občany a firmy obírat o jejich těžce vydělané peníze, ať už důchodovými reformami, kompenzačním balíčkem, ve skutečnosti balíčkem zvyšování daní, krácením důchodů, nebo přílišným rozhazováním peněz z rozpočtu ve vlastním zájmu členů stran pětikoalice, tím větší smysl naše práce dává. A vzniká naděje, že po dalších volbách do Sněmovny ještě půjde věci napravit i když to bude trvat minimálně dvě volební období. Ale všechno tomu nasvědčuje.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…