Vinklátová (SLK): Bezděz má v naší historii velmi významné místo

08.07.2023 6:03 | Tisková zpráva

V dobách, kdy se tamním romantickým krajem toulal Karel Hynek Mácha, byla cesta na Bezděz malým dobrodružstvím. Dnes k tomuto symbolu Máchova kraje lze vyrazit pohodlně na kole. Cesta nepovede na vrchol hradního kopce, ale okolo obou Bezdězů.

Vinklátová (SLK): Bezděz má v naší historii velmi významné místo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Jde o jednu z nejkrásnějších oblastí Libereckého kraje. Řada zajímavých tras pro pěší, ale i cyklisty. Jedná se o terén, který zvládnou i rodiny s dětmi. Navíc s cílem na Bezdězu, který má v historii naší země velmi významné místo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výlet může začít u radnice na Masarykově náměstí a pokračovat ulicí Českou. Celé město bylo opevněno hradbami, hned při svém založení na počátku 14. století. Hradby byly otevřeny pěti branami a malou brankou – fortnou, kudy se chodilo pod město pro vodu. Dodnes se zachovala pouze jediná tzv. Česká brána, kterou lze projet a za ní odbočit vpravo.

Po přejetí hlavní silnice už mohou výletníci vidět značené cyklotrasy. Lze se držet čísla 3045, částečně je tato značka shodná s červenou turistickou značkou, přes Vrchbělou bývalým vojenským prostorem směrem na Bezděz.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí

Poté turisté projedou přes Nový Dvůr kolem hospodářských usedlostí s chovem koní. Ovocnou alejí začne pozvolné stoupání do obce Bezděz a cestou se otevírají pohledy na Vrátenskou horu, Housku a samozřejmě také na hrad Bezděz. V obci se mohou zájemci občerstvit nebo navštívit hrad. Výstup na něj se doporučuje bez kol, stoupání je totiž náročné a vede po nevhodném terénu.

Královský hrad Bezděz patří mezi nejznámější hrady Libereckého kraje. Jeho charakteristická silueta se dvěma věžemi na vyšší ze dvou znělcových homolí (604 a 577 m n. m.), které výrazně převyšují okolní krajinu, tvoří nezapomenutelnou dominantu regionu.

V obci lze pak projet kolem parkoviště a rybníku po červené turistické značce až na rozcestí Malý Bezděz-Háj a tam odbočit vpravo. Cesta vede po asfaltové lesní cestě a kopíruje vrstevnici. Po objetí obou kopců se cyklisté dostanou zpět do obce, kde opět minou rybník a za parkovištěm tentokrát zahnou vlevo. Kolem kostela sv. Jiří se pak napojí na cyklotrasu číslo 3045.

Dostanou se tak na Mariánskou cestu, kde lze odbočit vpravo na cyklotrasu s číslem 8150. Zprvu tam čeká hrubší asfaltová lesní stezka, posléze spíše kamenitá. Po Mariánské cestě se turisté dostanou k hlavní silnici Bělá–Kuřívody, kterou mohou přejet a pokračovat rovně lesem. Cíl je vrch Radechov (392 m n. m.), který je druhým nejvyšším kopcem Mladoboleslavska a bránou do Podbezdězí a Máchova kraje. Území s rozlohou 23 hektarů je především v horních partiích chráněno jako Přírodní památka Velký Radechov. Zajímavou stavbou z poloviny 19. století je na vrchu Radechov lovecký zámeček postavený Valdštejny v tyrolském stylu.

Z Radechova cyklisté sjedou k silnici vedoucí z Bělé do Dolní Krupé, na ní se dají vpravo a k poslednímu úseku cesty použijí cyklotrasu číslo 3045, která je přivede zpět do Bělé pod Bezdězem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…