Vinklátová (SLK): Jarní Lužické hory vybízí k procházkám, výletům i pití piva

03.04.2023 7:17 | Tisková zpráva

Lužické hory jsou neobjeveným klenotem pohraničí, který v sobě skrývá mnohé. Na své si přijdou sportovci, umělci, ale i fanoušci dobrého piva.

Vinklátová (SLK): Jarní Lužické hory vybízí k procházkám, výletům i pití piva
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Krajinu Lužických hor mohu pro jarní výlety jen doporučit. Jaro je tu o něco rychlejší než třeba v Jizerkách či Krkonoších a možností kam vyrazit je nepřeberné množství. Jak pro milovníky přírody, tak i tradičních řemesel či dobrého jídla,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přivítat první teplé dny mohou turisté okruhem kolem kamenné zvěře. Havran v Polesí, Kozí hřbety, Žralok, Ptačí kameny nebo Sloní skály jsou skalní útvary, které získaly název podle svého tvaru. Náročnějším výstupem je pak výlet na nejvyšší vrchol Lužických hor Luž nebo na horu Klíč.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Tradičním řemeslem Lužických hor je pivovarnictví. Od vaření piva skoro v každé chalupě přes historická privilegia práva várečného a mechanizaci a automatizaci až po řemeslná piva malých pivovarů a jejich speciály. Minipivovary, pivovary a podniky, kde se podává pivo z místní produkce, propojuje Pivní stezka Lužických hor.

Dalším řemeslem, které neodmyslitelně k Lužickým horám patří, je sklářství. Sto let letos slaví Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově a pro své návštěvníky nabízí řadu akcí, které jsou věnovány oslavám jeho založení. V Lindavě se nachází sklárna Ajeto, v jejíž dílně se zájemci mohou seznámit s výrobou skleněných výrobků. Tamní Sklářská krčma nabízí vyfoukání skla nebo výrobu vlastního suvenýru.

S koncem zimy se průjezdným stává o polevský bikepark. Traily byly pro své návštěvníky v roce 2020 překopány a jsou vhodné i pro začátečníky. Pro děti je vhodný i lanový park na Jedlové, kde turisté mohou i vystoupat na tamní rozhlednu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…