Vinklátová (SLK): Máchovo jezero není jen místem pro koupání a vodní sporty

07.09.2020 7:33

Bažina nebo močál. Takový je v angličtině význam slova swamp. Stejně se jmenuje národní přírodní památka, vyhlášená roku 1972 v Doksech.

Vinklátová (SLK): Máchovo jezero není jen místem pro koupání a vodní sporty
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Je jí unikátní rašeliniště s četnými tůňkami, které vzniklo na písčitých náplavách v zátoce na jihovýchodním břehu Máchova jezera poté, co se při jeho založení zvedla hladina podzemní vody.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Vyskytuje se tu řada různých druhů řas a vzácných severských druhů brouků. Zajímavé je také společenstvo ptáků zastoupené bukačem velkým, motákem pochopem či ledňáčkem říčním. Výjimečnost této oblasti potvrdily průzkumy v posledních letech: vyskytuje se zde více než 170 druhů řas a popsány byly desítky nových druhů.

„Máchovo jezero není jen místem na koupání a vodní sporty. Jeho okolí je zajímavé i pro milovníky a znalce přírody. Výlet na tato místa pak doporučuji zakončit v nově opraveném zámku v Doksech,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V roce 2010 byla kolem Máchova jezera vybudována naučná stezka Swamp, která seznamuje s chráněnými a kriticky ohroženými živočichy, rostlinami a rybníkářstvím Máchova jezera. Čítá šest naučných panelů s tématikou ochrany životního prostředí. Celková délka trasy z Doks přes Břehyni zpět do Doks činí 15 kilometrů a je vhodná pro pěší turisty.

Naučná stezka není v terénu označena, vede však po značených turistických cestách; převážně po žluté. Mapka s popisem trasy a dalšími informacemi o naučné stezce je k mání v informačním centru v Doksech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.