Vinklátová (SLK): Malá soukromá muzea jsou důležitým oživením zejména na venkově

01.12.2019 10:23

Muzeum v Poniklé zve na místnost faráře i módu 1. republiky.

Vinklátová (SLK): Malá soukromá muzea jsou důležitým oživením zejména na venkově
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Řadou muzeí se může pochlubit zdejší region jedním z nich je i Muzeum krkonošských řemesel v Poniklé, možná ne natolik všeobecně známé, leč přesto pozoruhodné. Lze tu vidět zemědělskou expozici, místnost faráře, expozici zpracování lnu a výroby másla, módu i doplňky z 1. republiky a spoustu dalších zajímavostí.

„Malá soukromá muzea jsou důležitým oživením, zejména na venkově. Navíc musím ocenit úsilí majitelů. Provozovat muzeum je časově, ale i finančně náročná činnost,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Manželé Pičmanovi muzeum otevřeli roku 1999 v roubené stodole v roce 1999 a o pět let později, při příležitosti oslav 650 let Poniklé, zahájila provoz nová přístavba. Vystavené předměty pocházejí převážně z Poniklé a okolí. V současné době je zde k vidění zhruba 700 exponátů. Část věcí pochází přímo z rodiny, některé exponáty majitelé zakoupili a vůbec nejvíce jich získali darem.

Muzeum navíc ožívá každé léto v rámci kurzů pořádaných pražským vzdělávacím spolkem uměleckých řemesel Praha pod vedením Ivy. Vyučují se zde řemesla: košíkářství, kamenictví, kovařina a další.  Léto vrcholí ponikelskou poutí vždy poslední neděli v červenci.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají ZDE, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.