Vinklátová (SLK): Mezi kronikami jsou i literární a výtvarná díla

13.09.2019 4:33

Kde v kraji mají nejlépe vedenou kroniku? V Semilech a Horní Branné. Odborná porota vybrala vítěze Soutěže o nejlepší kroniku v Libereckém kraji, která se koná jednou za dva roky. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 12 měst a obcí.

Vinklátová (SLK): Mezi kronikami jsou i literární a výtvarná díla
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Kronika obce či města, to je pro mě zhmotnělá paměť místa. A také důležitý pramen informací v budoucnu, a to nejen pro historiky, ale i pro běžné zájemce. Někdy jsou kroniky vedeny pouze faktograficky, ale jsou mezi nimi i literární a výtvarná díla,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kronikáři se svými publikacemi soutěžili ve dvou kategoriích, rozdělených podle velikosti přihlášené obce. Mezi obcemi do 2000 obyvatel o vítězství usilovalo celkem sedm soutěžících. V kategorii obcí nad 2000 obyvatel bylo letos přihlášeno pět soutěžících.

Za Horní Brannou si cenu odnesl kronikář obce Jaroslav Dejmek. Pomyslné druhé místo mezi obcemi do 2000 obyvatel obsadila obec Vlastibořice a třetí místo pak obec Blatce. Cenu pro město Semily, které zvítězilo v kategorii nad 2000 obyvatel, si odnesl kronikář Ivo Navrátil, který se na tvorbě kroniky podílí se svou manželkou Marií Navrátilovou. Druhou pozici obsadilo Jablonné v Podještědí a třetí Jilemnice.

„Jedná se o ojedinělý projekt. Apeluji na všechny kronikáře a starosty, aby se o soutěži zmiňovali. Ať se jejich kolegové nebojí přihlásit se a ukázat, že jsou na svoji kroniku hrdí. Nevadí, když se v soutěži neumístí,“ doplnil Pavel Jakubec, ředitel Státního okresního archivu Semily a předseda Ještědské pobočky České archivní společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…