Vinklátová (SLK): Nutné škrty v rozpočtech? Ale ne v neziskovém sektoru

29.03.2020 7:37

Komentář na facebookovém profilu k roli neziskových organizací v krizových situacích.

Vinklátová (SLK): Nutné škrty v rozpočtech? Ale ne v neziskovém sektoru
Foto: youtube.com
Popisek: Květa Vinklátová, radní LK

Co jsem se vrátila z dovolené, přemýšlím o tom. A dnešní ranní rozhovor s kamarádkou mě postrčil tomuto příspěvku.

Už několik týdnů sledujeme a sami se účastníme velkého vzepětí občanské společnosti. Nepochybně mezi prvními organizátory pomoci se šitím roušek, s nákupy seniorům nebo jiných forem pomoci druhým byli a stále jsou lidé, kteří mají vlastní zkušenost s prací v některé z neziskových organizací. Roky posloucháme z úst nejrůznějších politiků, jak jsou neziskovky přisáté na veřejné rozpočty, slova shazující význam občanských iniciativ, slova o penězích vyhozených z okna tímto směrem. Tak právě v této krizové situaci se ukázal jejich obrovský význam a já doufám, že to ti věční kritici vidí.

Tam, kde selhává stát, tam má neziskový sektor a občané svou nezastupitelnou roli. Dokážeme se semknout, svým umem, schopnostmi, nasazením, pracovitostí, organizačními schopnostmi a také napojením na "svůj" okruh lidí nahradit to, co stát neumí nebo nemůže zvládnout. Začnou fungovat "tamtamy" mezi námi, velmi rychle zjistíme, co je třeba a začneme na tom pracovat. Absolutně nezastupitelnou roli v aktivitě těchto spolků, neformálních sdružení a neziskovek hrají obce. Pokud totiž vedení obcí a měst chápou, že právě lidé jsou krví jejich organizmu, pomáhají jim vytvořit podmínky pro fungování spolků a jiných organizací. A pak se stane, že nastane situace jako je tato pandemie nebo třeba povodeň jako v roce 2010 nebo jiná pohroma, a těm obcím a městům se to vrátí v nevídané pomoci. V takových obcích a městech zkrátka nebudou sedět lidé doma a čekat, kdo jim pomůže.

Snažím se výše napsanými řádky také varovat, aby nutné škrty, které zcela jistě ve velké míře přijdou ve veřejných rozpočtech, neznamenaly, že první co budeme považovat za zbytné, je neziskový sektor. Byla by to velmi špatná zpráva společnosti, která právě teď, bez ohledu na vlastní volno odvádí tolik práce, že kdyby se to vyčíslilo, bude to nejspíš mnohem víc, než obrovské objemy peněz, které na řešení situace tečou z veřejných rozpočtů.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…