Vinklátová (SLK): Vydejte se po stopách řemesel v kraji, tentokrát na ovčí vlně

24.07.2020 14:32

Zpracování ovčí vlny je další řemeslo, které má svého mistra v Libereckém kraji. Ti, co upravují vlnu, mají v podstatě běžný „hospodářův rok“. Na jaře se ovce stříhají, vlna se sváží. Od léta do podzimu se pere a od podzimu do jara spřádá. Plete se pak v průběhu celého roku, aby bylo zboží připravené na zimu.

Vinklátová (SLK): Vydejte se po stopách řemesel v kraji, tentokrát na ovčí vlně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Lidé se čím dál víc vracejí k tradičním materiálům. Svetr, deka nebo šál z ovčí vlny zahřeje tak, jak to žádný umělý materiál nedokáže. Ovcí na pastvinách v naší zemi za poslední roky přibylo a tím přibylo také materiálu. Je dobré, že tu máme lidi, jako je paní Válková, která umí rouno přetvořit na užitečný hřející výrobek,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vlnu je zapotřebí v prvé řadě vyprat a zbavit mechanických nečistot. Její česání neboli mykání je proces, ve kterém je vlna sjednocována. Z jednotlivých pramenů či druhů lze vytvořit její homogenní plát.

Vypranou a vyčesanou vlnu je pak třeba nabarvit a to přírodními i chemickými barvami. Z přírodních se používá třezalka, kaštan (jírovec maďal), ořech (ořešák) či mořena barvířská. Z chemických jsou to pak barvy na vlnu, do kterých se pro ustálení přidává ocet.

Vlna se spřádá na kolovratu, kde se z ní nejdříve zpracuje nit a ze dvou nití se pak slne příze. Při spřádání je třeba mít na paměti cílový produkt a tomu přizpůsobit požadovanou gramáž příze.

Hotová příze se pak využije na pletení. Je na každém, co bude chtít z ovčí vlny uplést. Vlna se dá využít i k plstění, při kterém se věci vytvářejí propojováním vláken, a to pomocí hnětení vodou a mýdlem.

Z ovčí vlny lze vyrobit i matraci, která má termoregulační schopnosti a zahřívá tak celé tělo rovnoměrně.

Všechny tyto techniky ovládá i Iva Válková, která byla oceněna titulem Mistr tradiční rukodělné výroby v roce 2018. Sama se snaží zachovávat v povědomí lidí skutečnost, že právě tento způsob výroby je původní a že teprve z něj vychází možné další postupy. Toto uvažování a princip práce předává dětem též jako pedagožka na Waldorfské škole v Semilech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.