Vinklátová (SLK): Za tři ročníky soutěže jsme hodnotili již 81 titulů

15.06.2020 16:47

Beletrie, poezie i učebnice. Výherce soutěže o knihu roku ocení hejtman i radní.

Vinklátová (SLK): Za tři ročníky soutěže jsme hodnotili již 81 titulů
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Již potřetí se uskutečnila soutěž Kniha roku Libereckého kraje, jejímž cílem je ocenit autory a nakladatele za mimořádný literární počin, který se jakkoliv vztahuje k Libereckému kraji. Vítěze tohoto ročníku vyznamenají hejtman Martin Půta a krajská radní Květa Vinklátová 22. června od 16 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

„Mám velkou radost z toho, že každým rokem přibývají další regionální tituly. Zároveň nepochybuji o tom, že ne všichni autoři či nakladatelé knihy do soutěže přihlašují. Byli bychom velmi rádi, kdyby neváhali a příští rok byla účast ještě větší. Za tři ročníky soutěže jsme hodnotili již 81 titulů,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nominované knihy hodnotila sedmičlenná odborná komise, v níž zasedli Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny, Pavel Kopřiva, ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, Jiří Padevět, spisovatel a ředitel nakladatelství Academia, Martin Fryč, knihkupec, Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, Hana Maierová, předsedkyně výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje a Martin Féna, vedoucí oddělení kultury Libereckého kraje.

„Regionální téma je pro veřejnost velmi lákavé, potvrzuje to i zájem čtenářů liberecké knihovny, a to nejen o vydané knihy o libereckém regionu, ale i o pořady, které na regionální téma knihovna pořádá. Čtenář i posluchač se tak dozvídá více o regionu, ve kterém žije, o jeho osobnostech, historii či turistických zajímavostech,“ řekla Blanka Konvalinková, ředitelka knihovny.

Předložené publikace komise posuzovala z hlediska grafického zpracování, výtvarného řešení a kompletního estetického dojmu z díla. „Výtvarné zpracování knih je jejich důležitou součástí, stejně jako obsahová a tematická část. Rád bych motivoval autory ke spolupráci s výtvarníky a grafiky,“ sdělil Pavel Kopřiva, ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově

Ocenění získají knihy v kategoriích Odborná a populárně naučná literatura, Beletrie a poezie, Literatura pro děti a mládež, učebnice a Umělecká monografie a výtvarná publikace. Vyhlášen bude rovněž vítěz Ceny čtenářů a osobnost, která obdrží Cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury. V letošním roce komise rozhodla, že udělí ještě Zvláštní cenu poroty.  

„Práce v porotě mi umožnila to, co mám na knižním světě nejraději. Vstoupit do vod neprávem přehlížené regionální literatury, která přináší nejen kvalitu, ale především autentický pohled na historii i současnost regionu. Velmi bych si přál, aby se regionální literatuře dostávalo zasloužené pozornosti nejen v regionu, kde vznikla, ale i v celé České republice,“ uvedl Jiří Padevět, spisovatel a ředitel nakladatelství Academia. 

Vítězové v kategoriích Odborná a populárně naučná literatura, Beletrie a poezie, Literatura pro děti a mládež, učebnice a Umělecká monografie a výtvarná publikace a osobnost získají finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská  v Kamenickém Šenově. Také na vítěze Ceny čtenářů a Zvláštní ceny poroty čeká cena z šenovské umělecké průmyslovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…