Vinklátová (SLK): Židovský hřbitov v Liberci pomáhá opravit i kraj

15.07.2020 5:35

Nejenom na obnovu kostelů, hrázděných staveb, ale i hřbitovů přispívá Liberecký kraj z dotačního fondu na záchranu památek v regionu. Jednou z nich je i Židovský hřbitov v Liberci. Tam se dočkají opravy náhrobní kameny devíti dětských pomníků. Kraj na jejich úpravu věnuje 68.409 korun.

Vinklátová (SLK): Židovský hřbitov v Liberci pomáhá opravit i kraj
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Židovský hřbitov v Liberci leží jihovýchodně od nároží ulic Květnové revoluce a Ruprechtické. Před jeho výstavbou se využíval židovský hřbitov v Turnově. Původní rozloha 500 m2 však nebyla dostačující, a tak se roku 1886 rozhodlo o rozšíření včetně výstavby secesní obřadní síně v průčelní části hřbitova. Ta sloužila po válce jako skladiště kávy a po renovaci v roce 2009 byla přeměněna v Památník obětem šoa.

„Je to zvláštní pocit, procházet židovským hřbitovem. Donutí vás to přemýšlet nad osudem Židů daleko do historie. Je naší povinností to místo udržovat,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Několik kroků od vchodu do hřbitova stojí pomník věnovaný padlým v první světové válce. Odhalení tohoto pomníku v roce 1927 se stalo veřejnou událostí pro mnoho členů obce. Po úvodním slovu Dr. Lengsteina provedl vzpomínkový proslov rabín prof. Hoffman. Slavnost za dojemného zpěvu byla prý pro přítomné nezapomenutelná.

Mimo tento pomník je na hřbitově ještě několik dalších hrobů podobného charakteru. Je to čestná řada hrobů padlých vojáků, dále asi 80 hrobů válečných uprchlíků, urnový háj a dětské hroby. Dále zde jsou hroby 11 žen z koncentračního tábora Bílý Kostel, které byly v roce 1945 exhumovány a následně pohřbeny právě zde.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.