Vitula (TOP 09): Jihomoravský kraj na ruské vlně

19.02.2015 17:05

V době, kdy západní svět přijímá ekonomické sankce vůči Rusku kvůli bojům na Ukrajině, se kraj rozhodl finančně podpořit propagaci ruské kultury. To se nelíbí opoziční TOP 09.

Vitula (TOP 09): Jihomoravský kraj na ruské vlně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Židlochovic Jan Vitula

‚‚Jihomoravský kraj přiděluje peníze na propagaci ruské kultury v době, kdy Rusko bezohledně okupuje část cizího státu. Považujeme za zcela nepřijatelné, aby kraj podporoval takovéto aktivity, dokud se Rusko nestáhne z okupovaných území a nevrátí tyto oblasti zpátky Ukrajině, která na ně má nezpochybnitelný nárok,‘‘ myslí si krajský zastupitel Jan Vitula.

V rozpočtu kraje představuje dotace pouze symbolickou částku. Není však možné se tvářit, že prezentování ruské kultury nemá nic společného s politikou. Naopak. Kultura byla vždy jedním z nejúčinnějších nástrojů propagandy nedemokratických režimů. ‚‚Chápeme, že z krátkodobého ekonomického hlediska mohou být podobné aktivity výnosné. Položme si však otázku: Je vhodné takto nadbíhat režimu, který před pár měsíci vyvolal konflikt, jehož výsledkem je doposud přes pět tisíc mrtvých? Odpověď je, myslím, více než jasná,‘‘ uzavřel Vitula.

Jan Vitula, člen ZJMK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …