Vláda aktualizovala Bezpečnostní strategii České republiky

05.02.2015 18:38 | Zprávy

Vláda ČR schválila aktualizaci Bezpečnostní strategie České republiky. Dokument nově zohledňuje a popisuje proměny bezpečnostního prostředí od roku 2011, včetně klíčových hrozeb v euroatlantickém prostoru, a definuje způsob, jakým bude Česká republika těmto hrozbám čelit.

Vláda aktualizovala Bezpečnostní strategii České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Aktualizovaná Bezpečnostní strategie 2015, jejíž revizi koordinovalo Ministerstvo zahraničních věcí, stojí na kontinuitě východisek a bezpečnostních zájmů, jak byly definovány v předchozích strategiích. Zároveň poukazuje i na rostoucí výzvy, které pro ČR a ostatní členy NATO a EU představuje změna bezpečnostního prostředí, zejména zhoršující se situace v okrajových částech Evropy. V této souvislosti dokument zdůrazňuje význam plnění spojeneckých závazků ČR. Především zdůrazňuje hrozby a rizika oslabovaní systému evropské bezpečnosti, nové aspekty terorismu, a stále aktuálnější téma kybernetické bezpečnosti.

Pravděpodobnost přímého ohrožení České republiky vojenským útokem hodnotí Bezpečnostní strategie nadále jako nízkou, poukazuje však na nové hrozby a navrhuje postupy k zajištění bezpečnosti ČR a jejích občanů.

O potřebě aktualizovat Bezpečnostní strategii z roku 2011 v důsledku změn bezpečnostního prostředí rozhodla v červnu 2014 Bezpečnostní rada státu. Úpravy aktualizují vybrané části původního textu a zpřesňují některé formulace.

Bezpečnostní strategie je základním koncepčním dokumentem bezpečnostní politiky ČR, ze které vycházejí další strategie a koncepce ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…