Vláda premiéra Sobotky prosadila ve sněmovně novelu služebního zákona

10.09.2014 13:35

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prosadila v Poslanecké sněmovně celkovou novelu zákona o státní službě, jejíž poslední verze vyplynula z dohod koaličních partnerů s opozicí. Pro novelu služebního zákona hlasovalo 127 poslanců, proti 12, a novela tak získala širokou podporu napříč politickým spektrem. Prosazením služebního zákona vláda naplňuje svůj zásadní závazek vůči občanům, který vyplývá z programového prohlášení vlády.

Vláda premiéra Sobotky prosadila ve sněmovně novelu služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Schválení novely služebního zákona v Poslanecké sněmovně je historickým milníkem pro Českou republiku. Koalice tak plní jednu ze svých zásadních priorit, s kterou vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vznikala. Jsem rád, že se podařilo schválit tuto zásadní normu s podporou napříč politickým spektrem, a nemělo by tak dojít k její devastaci v případě nástupu jiné vlády s jiným politickým kurzem. Kromě odpolitizování státní správy a jejího zkvalitnění je služební zákon také zásadním krokem pro umožnění čerpání až 600 mld. z evropských fondů v následujícím programovacím období. Jeho přijetím se řadíme do společnosti ostatních evropských zemí, které už služební zákon mají. Věřím, že Senát normu rovněž podpoří a zákon začne platit od 1. 1. 2015,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Služební zákon zvýší stabilitu ve státní službě, omezí časté personální změny na ministerstvech, vyloučí z minulosti neblaze známé plošné personální změny doprovázející nástup nových ministrů do funkce, vyloučí nepromyšlené a neodborné zásahy do počtu státních zaměstnanců, jejich ohodnocení nebo do organizace státu, jak se již stalo například při reformě úřadů práce (plošné propouštění a znovu nabírání státních zaměstnanců).

I přes obtížné vyjednávání se podařilo zachovat ve státní službě zásadní záruky pro její odpolitizování v souladu s volebními sliby i programovým prohlášením vlády. Díky sekci státní služby na Ministerstvu vnitra dojde ke sjednocení postupu a kvality práce. Toto místo má v čele osobu, která je jmenovaná vládou na funkční období přesahující funkční období vlády a je odvolatelná vládou jen ze zákonem stanovených důvodů. Služebním orgánem je vláda, nikoliv ministr vnitra. Zavedením celkové novely služebního zákona dojde k jasnému rozdělení mezi politickými pozicemi (ministři a náměstci) a úřednickými pozicemi (ředitelé sekcí, nyní nově nazvaní náměstci pro řízení sekcí).

O přijetí do služebního poměru či o jeho skončení rozhodne státní tajemník ve správním řízení. Státní zaměstnanci se budou moci odvolat proti nezákonnému postupu k sekci státní služby, která bude o těchto odvoláních rozhodovat, a následně se budou moci obrátit na správní soud. Vedoucí zaměstnance nebude možné odvolat bez udání důvodu, jak je tomu v současnosti. Všichni státní zaměstnanci budou pravidelně jednou ročně hodnoceni. Kvalita jejich práce a dosažené výsledky budou vést k pokračování či skončení služebního poměru. Služební zákon také zavede systém kárných postihů za závažné prohřešky. Příkladem těchto postihů je snížení platu či skončení služebního poměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…