Vláda rozhodla o zvýšení důchodů a nárůstu plateb za státní pojištěnce

09.04.2014 20:17

Kabinet na svém jednání 9. dubna 2014 schválil vyšší valorizaci důchodů, která má za cíl posílit sociální ochranu seniorů v České republice. Zároveň vláda odsouhlasila navýšení plateb za státní pojištěnce jako kompenzaci výpadku regulačních poplatků za hospitalizaci. Obě novely jsou tak dalším krokem k plnění programového prohlášení a Plánu legislativních prací vlády.

Vláda rozhodla o zvýšení důchodů a nárůstu plateb za státní pojištěnce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Martin Stropnický ve sněmovně

Změna schématu valorizace důchodů

Vláda dnes na svém jednání schválila návrat ke spravedlivému schématu valorizace penzí. Ty vzrostou od ledna 2015 průměrně o 205 korun měsíčně. Na penze tak bylo vyčleněno celkem více než 5 miliard korun. Vláda se tak rozhodla reagovat na pokles reálné hodnoty důchodů v důsledku kroků Nečasovy vlády. Vyšší valorizace penzí posílí sociální ochranu seniorů, z nichž je řada ohrožena chudobou.

Zvýšení plateb za státní pojištěnce

Vláda schválila navýšení plateb za státní pojištěnce o 58 Kč ze současných 787 Kč na 845 Kč. Navýšením této platby vzrostou příjmy systému veřejného zdravotního pojištění v letošním roce o zhruba 2,1 mld. Kč, v dalších letech potom o zhruba 4,2 ml. Kč. Tyto prostředky budou použity na kompenzaci výpadku příjmů poskytovatelů lůžkové zdravotní péče z regulačních poplatků za hospitalizaci, které byly zrušeny nálezem Ústavního soudu, což přispěje ke stabilizaci hospodaření zdravotnických zařízení.
Dohoda o partnerství na nové programovací období

Kabinet dnes na svém jednání schválil podobu stěžejního strategického dokumentu pro čerpání finančních prostředků z evropských fondů v nadcházejícím programovacím období 2014–2020, který předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Dohoda vymezující spolupráci mezi Českou republikou a Evropskou komisí bude v následujících dnech oficiálně zaslána Evropské komisi, čímž bude splněn termín stanovený evropskou legislativou. V dalších měsících pak budou dopracovány programy spolufinancované z evropských fondů.
Řešení aktuální situace dolu Paskov

Vláda zároveň projednala aktuální situaci dolu Paskov, jejíž řešení budou v následujících dnech společně diskutovat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr financí Andrej Babiš. Ti požádají vlastníka OKD firmu NWR o předložení návrhu smlouvy na prodloužení těžby v dole Paskov. V souladu s programovým cílem boje s nezaměstnaností se do řešení problému zapojí také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.