Vlasák (ODS): Firmám hrozí nebezpečí konkurence ze třetích zemí

15.01.2014 10:55

Veřejné orgány každoročně vynaloží 18 % HDP na výrobky, služby a práce, proto je způsob zadávání veřejných zakázek stěžejní otázkou z hlediska zaměstnanosti i ekonomického růstu.

Vlasák (ODS): Firmám hrozí nebezpečí konkurence ze třetích zemí
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Oldřich Vlasák

Z toho důvodu dnes Evropský parlament projednával revizi směrnic o veřejných zakázkách s cílem zlepšit využívání veřejných prostředků a usnadnit hledání křehkého kompromisu mezi kvalitou a cenou.

„Právě ve vztahu k nabízené ceně však doposud chyběla stěžejní otázka konkurence ze třetích zemí mimo Evropskou unii. V souvislosti s problematikou přístupu zboží a služeb třetích zemí na vnitřní trh Unie s veřejnými zakázkami musím upozornit na jeden praktický problém. Jako příklad uvedu světoznámou firmu Petrof, která v Hradci Králové od roku 1864 vyrábí klavíry. Tato firma je mimochodem největším výrobcem pian v Evropě. Když se zástupci Petrofu účastní na školách, v hudebních a koncertních sálech, kulturních zařízeních či ve filharmoniích tendrů a soutěží na nákup hudebních nástrojů, čelí zmíněná firma konkurenčnímu tlaku dovozu levnějších, zpravidla, čínských pian.

To by bylo zcela v pořádku, pokud by se nelišila dovozní cla. Když čínské firmy dováží do Evropy piana, činí dovozní clo 4 %. Když česká firma vyváží piana do Číny, jedná se o podstatně vyšší clo, které je 17,5 %. Každému je jasné, že za těchto podmínek otevírat trhy a podstupovat konkurenci je více než nesmyslné.

Problematiku veřejných zakázek tak nemůžeme posuzovat izolovaně, ale pouze v kontextu revize celních pravidel a dalších překážek obchodu,“ uvedl ve svém vystoupení na dnešním Plenárním zasedání Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…