Volfová (ANO): Česká Lípa chce novou vyhláškou regulovat hazard ve městě

02.03.2019 13:06

Žádné herny v budovách, které slouží orgánu veřejné moci (i jen zčásti), v nichž je kino nebo divadlo nebo v budovách autobusového nebo vlakového nádraží v České Lípě.

Volfová (ANO): Česká Lípa chce novou vyhláškou regulovat hazard ve městě
Foto: archiv kandidátky
Popisek: zastupitelka České Lípy a jednička na kandidátce ANO v Libereckém kraji Jitka Volfová

To říká nová obecně závazná vyhláška o regulaci provozování hazardních her, kterou českolipští zastupitelé schválili na svém zasedání ve středu 27. února a zrušili tím původní vyhlášku z roku 2015.
Kromě výše zmíněných budov se nesmí hazardní hry provozovat ani v budovách škol či školských zařízení, zařízení pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, zařízení sociálních služeb, ve zdravotnických zařízeních nebo v prostorách sloužících církvi či náboženské společnosti a budovách, ve kterých se nachází některá ze složek integrovaného záchranného systému. Využití těchto budov pro herny však vylučuje sám zákon o hazardních hrách z roku 2017.

„Město existující zákon o hazardních hrách ještě rozšiřuje tím, že stanovuje další budovy, ve kterých hazard nechce. Naším cílem je samozřejmě hazard v našem městě co nejvíce regulovat a tím omezit především špatné dopady na ty, kteří již hraní propadli a minimalizovat negativní projevy provozování heren na bezprostřední okolí, ve kterém se herny nachází,“ uvedla českolipská starostka Jitka Volfová a doplnila, že sám zákon dělá vše proto, aby provozování heren co nejvíce znesnadnil.

Vyhláška z roku 2015 stanovovala okruh míst, kde se v České Lípě herny provozovat smí. Jednalo se fakticky o výčet 48 budov, ve kterých se již herny nacházely, další rozšíření o dvě nová místa město v minulosti neschválilo. A právě tento striktně daný seznam míst, na kterých se hazard ve městě povoloval, se nelíbí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten nařkl město z porušení zákona na ochranu hospodářské soutěže a na konci roku 2018 zahájil proti městu správní řízení. České Lípě tak hrozí pokuta až do výše 900 tisíc korun.

„ÚOHS zahájil své šetření v květnu 2016. Úřad uvedl, že místa v naší obecně závazné vyhlášce nebyla vybrána podle objektivních a nediskriminačních kritérií a tím pádem vyhláška porušuje zákon o ochraně hospodářské soutěže. Předchozí vedení města se však k činu nemělo, což vedlo ÚOHS k tomu, že proti městu na konci loňského roku zahájil řízení. Nová vyhláška tak dává úřadu jasný signál, že ve věci činíme konkrétní kroky k nápravě, nová vyhláška je již zcela v souladu se zákonem,“ upřesnila Jitka Volfová.

Dalším krokem, které město učinilo za účelem co největšího snížení možné pokuty, je využití takzvané procedury narovnání. V rámci ní laicky řečeno uzná svou chybu na základě důkazů předložených ÚOHS, ale zároveň má možnost zažádat o snížení pokuty o 20%.

„Ačkoli je paradoxní, že nás zákon nutí ochraňovat i provozovatele heren, které ve městě nechceme, nemůžeme proti tomu nic dělat. Naopak naší snahou musí být minimalizovat veškeré negativní dopady na město, jeho obyvatele i rozpočet, ale v souladu se zákony,“ uzavřela Jitka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice