Volfová (ANO): Škroupovo náměstí je archeologicky nesmírně cenná lokalita

17.12.2020 12:18

Projekt rekonstrukce Škroupova náměstí zpracuje vítěz architektonické soutěže.

Volfová (ANO): Škroupovo náměstí je archeologicky nesmírně cenná lokalita
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jitka Volfová

Škroupovo náměstí s přilehlou ulicí Prokopa Holého po dokončení rekonstrukce získá podobu, kterou mu přiřkl vítězný návrh v rámci architektonické soutěže. Vítězný tým architektů z brněnské firmy M2AU s.r.o. totiž bude na návrhu pracovat dál. Českolipští radní firmě na svém posledním listopadovém jednání přidělili veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace.

Výsledky architektonické soutěže město zveřejnilo na začátku června letošního roku, finanční odměnu získaly tři tuzemské architektonické firmy. S nimi poté podle pravidel architektonické soutěže probíhalo tzv. jednací řízení bez uveřejnění. Osloveni byli postupně všichni tři vítězové soutěže. Na základě těchto jednání byly stanoveny konečné zadávací podmínky veřejné soutěže. Všechny tyto podmínky brněnská firma M2AU s.r.o. splnila, veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace získala za cenu 6,7 mil. Kč.

Předmětem veřejné zakázky je zpracování průzkumu, zpracování kompletní projektové dokumentace, inženýrská činnost, spolupráce při výběru zhotovitele stavby, autorský dozor při provádění stavby a další činnosti, jako je např. zpracování dopravní studie či dokumentace terénních a sadových úprav. 

„Škroupovo náměstí se nachází v samém srdci České Lípy, jedná se o archeologicky nesmírně cennou lokalitu a bylo pro nás důležité, aby zde v budoucnu vzniklo něco, co bude architektonicky zajímavé, ale zároveň bude ctít toto zvláštní místo a okolní zástavbu v městské památkové zóně. Těší mě, že se nám podařilo domluvit se s vítězem architektonické soutěže a že zakázku na zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci Škroupova náměstí získal právě renomovaný brněnský ateliér, který má s podobnými zakázkami již zkušenosti. Jejich návrh byl soutěžní porotou, ve které zasedli kromě zástupců města i architekti, vyhodnocen jako nejlepší. Že budou projektovou dokumentaci zpracovávat právě oni, je tak nejlepší možná varianta,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Předmětem architektonické soutěže byla rekonstrukce Škroupova náměstí, přilehlé ulice Prokopa Holého a historických schodů, které Škroupovo náměstí spojují s ulicí Jindřicha z Lipé. Po rekonstrukci by Škroupovo náměstí mělo být klidovou zónou s množstvím zeleně, stínu, laviček, ale zároveň s dostatečně velkým prostorem pro pořádání menších kulturních akcí a trhů nejrůznějšího druhu. Navíc výrazně ubude parkovacích míst, která by se měla nacházet jen na straně ulice Prokopa Holého.

Do soutěže se řádně přihlásilo celkem 14 architektonických týmů se svými návrhy. Vítězem se stala brněnská firma M2AU s.r.o., na druhém místě se umístil Rehwald Landscape architects Praha a na třetím tým Heleny Hlávkové z Liberce. Mimořádnou odměnu za nekonvenční přístup ke zpracování návrhu získal ateliér Jiří Žentel Praha. 

Vítězný návrh nejvyšší měrou vyhověl zadaným kritériím a představám zadavatele. Velkou výhodou je dobře využitelný, dostatečně velký víceúčelový prostor v rovinaté části náměstí, porota ocenila také kvalitní výtvarné zachycení historické stopy kostela, zvonice a děkanského domu. Pro další zpracování porota doporučila doplnit do návrhu výraznější vodní prvek a další mobiliář včetně laviček s opěrkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…