Vondra (ODS): Kromě jádra jsme uhráli všechno

03.07.2020 15:56

Komentář na facebookovém profilu k jednání k výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí

Vondra (ODS): Kromě jádra jsme uhráli všechno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Malé, ale důležité vítězství nad zeleno-rudou lavinou v EP. Ve výboru ENVI (životní prostředí) jsem zpravodajem legislativy, který zřídí tzv. Just Transition Fund. Budou v něm prostředky na pomoc regionům, které jsou nejvíc postiženy dekarbonizací. Primárně ukončením těžby uhlí a vypínáním tepelných elektráren. U nás se to bude týkat Ústecka, Sokolovska a severní Moravy. Ve fondu bude nejmíň 7,5 mld.eur, ale pokud projde návrh na půjčku EU ve výši 750 mld. eur, tak do něj přijde až 40 mld. eur. Česko je po Polsku, Německu a Rumunsku čtvrtou nejvíc postiženou zemí. Takže se nás to bude opravdu týkat (viz mapka). Legislativa určí, na co bude možné prostředky využít. Primárně na nové investice a rekvalifikace.

Zelení, socani, komunisti a levicově-zelení liberálové vždycky utvoří jednotný blok, kterému lidovci ustoupí. Výsledkem jsou pak zcela revoluční postupy. To samé chtěli předvést i teď. Požadovali nejen zákaz investic do jádra, ale i do plynu, což je šílenství, protože když nebude foukat vítr a svítit slunce a energii neumíme skladovat, nebylo by ji jak vyrobit. Chtěli zakázat investice větším podnikům. Požadovali dokonce genderovou rovnost pro rekvalifikaci horníků!

Ale při včerejším hlasování zeleno-rudá koalice prohrála. Poprvé od loňského léta, kdy se ustavil nový EP. Domluvil jsem se se stínovou zpravodajkou za eurolidovce, že nebudeme v zásadních věcech ustupovat (Edina Tóthová z maďarského FIDESZ). A Edina to se mnou hrála tvrdě, pevná jako žula. Kromě jádra jsme uhráli všechno - plyn, větší firmy, pravidla o státní pomoci i přiznání faktu, že tady je gender balance totální nesmysl. Teď to před hlasováním v plénu musejí ještě odehrát i další výbory. Ale v tom nejtěžším výboru jsme to zvládli.

Takže, Edino, díky! A vzkaz ostatním: radikálům neustupovat. Jakýkoli ústupek je jen voda na jejich mlýn. Je to jako krmit tygra na kraji džungle v bláhové naději, že si pro další sousto už nepřijde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.