Vondra (ODS): Opřeme se o platnou legislativu a tlak na dramatický růst cen povolenek omezíme

18.05.2022 7:37

Andrej Babiš ve svém pořadu „Čau lidi“ opět kritizuje premiéra Petra Fialu a ministry současné vlády ČR. V posledním díle se ve velké míře věnuje především emisním povolenkám. Podle něho byl premiér Petr Fiala proti snížení ceny emisních povolenek.

Vondra (ODS): Opřeme se o platnou legislativu a tlak na dramatický růst cen povolenek omezíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Občanští demokraté v reakci žádají Andreje Babiše k doložení jeho výroků, jež se nezakládají na pravdě. Podle Alexandra Vondry je trh s povolenkami v současné době primárně vystaven manipulacím Evropské komise. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

„Andrej Babiš ve svém pořadu ‚Čau lidi‘ opět nesmyslně kritizoval premiéra, když se v posledním díle věnoval otázkám emisních povolenek. Ve svém chaotickém vyjádření, které připomíná někdejší neblahou relaci Rádia Jerevan, míchal hrušky s jablky a uchýlil se k výrokům, které nemají s realitou nic společného. Uvádíme proto informace na pravou míru,“ reagoval bezprostředně Alexandr Vondra, místopředseda strany a poslanec v Evropském parlamentu.

ODS se na plénu Evropského parlamentu v dubnu na návrh stínového zpravodaje Alexandra Vondry otevřeně postavila proti stahování dalších povolenek z trhu v letech 2024-2030, neboť je přesvědčena, že omezování jejich množství na trhu přispívá ke zvyšování cen.

„Je zajímavé, že dvě europoslankyně ANO se v této věci pouze zdržely. Bohužel, také proto návrh na plénu nakonec prošel,“ řekl Vondra a navázal: „Dnes se v europarlamentním výboru ENVI hlasuje o celkové reformě systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS). ODS hlasuje proti zvyšování ambicí a revoluci v ETS, které povedou jen k dalšímu zvyšování cen. Naopak aktivně podpořila návrhy, které mají snížit počet aktérů na trhu, a tím pádem omezit spekulace a manipulace s cenou povolenek, a usnadní uvolňovaní povolenek z rezervy v případě prudkého nárůstu jejich cen. V prvém případě platí, že by na trhu měly prioritně operovat pouze ty subjekty, které jsou systémem ETS samy pokryty. V druhém případě by se měly povolenky z rezervy uvolňovat už v případě, kdy jejich cena za posledních šest měsíců vzroste dvakrát oproti průměru posledních dvou let. Komise navrhovala, aby pro uvolnění z rezervy musel být nárůst trojnásobný tak jako doposud.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.