Vondra (ODS): Potýkáme se s důsledky války i nezodpovědné energetické politiky

06.10.2022 18:09 | Tisková zpráva

Celá Evropská unie se momentálně potýká s prudce rostoucími cenami energií. Zdražení zemního plynu v Evropě o 700 % dosud způsobilo drastický nárůst cen elektřiny, protože její velkoobchodní cena se v EU určuje podle poslední elektrárny potřebné k pokrytí celkové poptávky, a to jsou ve většině členských států právě plynové elektrárny.

Vondra (ODS): Potýkáme se s důsledky války i nezodpovědné energetické politiky
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

V září 2022 Evropská komise členským státům uložila povinnost snížit měsíční spotřebu elektřiny o 10 % ve srovnání s průměrnou spotřebou v referenčním období. Kromě toho omezila tržní příjmy výrobců elektřiny na 180 eur za MWh, přičemž přebytky by měly členské státy přerozdělit mezi zranitelné zákazníky a kritickou infrastrukturu.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„Bohužel se potýkáme nejen s důsledky Putinovy války, ale i dlouholeté nezodpovědné energetické politiky, zejména německé vlády, jakož i ideologického radikalismu, který ztělesňuje evropský boj proti uhlíku. Rezoluce stále trvá na tom, že se povedou dvě války - s Ruskem a klimatem, na což nemáme sílu. EU nadále odmítá pozastavit systém obchodování s emisními povolenkami a ‚krade‘ část výnosů z povolenek státům, které je potřebují k dekarbonizaci. Rezoluce dále neřeší plyn," říká europoslanec Alexandr Vondra.

„Evropská komise musí udělat nutnou introspekci. Růst cen emisních povolenek si vyžaduje rovněž bližší zkoumání činnosti finančních subjektů, které přispěly k volatilitě ceny uhlíku. Spekulativní kapitál na trhu s povolenkami je součástí problému. Když pomyslíme, že původním smyslem tohoto nástroje bylo zabránit prudkým výkyvům cen uhlíku, tak je to vyloženě absurdní," uvedl europoslanec Evžen Tošenovský.

„Pomoc lidem a firmám je prvořadá. Opak ohrožuje EU i samotný politický systém. Stropy povedou jen k růstu cen; namísto toho je nutné oddělit ceny elektřiny od cen plynu a umožnit dlouhodobé kontrakty na plyn (z Kataru, USA či Norska), což povede k investicím a snížení ceny," dodává Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.