Vondra (ODS): Transatlantická vazba v multipolárním světě dneška

21.03.2023 15:18 | Komentář

Evropská zahraniční politika prochází v naší době řadou výzev – ruská válka proti Ukrajině se všemi svými důsledky, rostoucí vliv Číny a rozpolcený vztah k ní, noví ambiciózní hráči ve světové politice.

Vondra (ODS): Transatlantická vazba v multipolárním světě dneška
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

Tato situace na jedné straně vedla k utužení transatlantické vazby mezi Evropou a Spojenými státy, na druhé straně odhalila možné budoucí problémy. I o tom s europoslanci během plenárního týdne ve Štrasburku hovořil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

„Největší zkouškou pro transatlantické vztahy v dnešní době je sama měnící se realita geopolitiky. Multipolarita není budoucnost, je to v mnoha ohledech současnost a vidíme to i na příkladu ruské agrese proti Ukrajině, kdy mocnosti jako Čína nebo Indie mají vlastní představy o řešení konfliktu a nebojí se přicházet se svými návrhy. Kromě toho vytvářejí nové obchodní cesty, jichž může Rusko využívat," myslí si europoslanec Alexandr Vondra.

„Válka zasáhla EU v mnoha ohledech nepřipravenou – přiznejme si, že právě všestranná podpora Spojených států je pro Ukrajinu naprosto klíčová. Ale v Americe s měnící se demografickou situací doma a stále vyzývavějším chováním Číny na mezinárodním poli klesá ochota tahat Evropu z průšvihu, a to na obou stranách politického spektra. Proto bychom měli vypnout všechny síly k tomu, aby naše loď do rozbouřených vod geopolitiky vyjela co nejstabilnější – bohužel, v mnoha ohledech do ní sami děláme díry, zneschopňujeme vlastní ekonomiky a průmysl a honíme se za ideologickými chimérami," říká Vondra.

„Transatlantické partnerství zůstává naší prioritou. Evropa však nesmí být koule na noze, ale rovnocenný partner a spoluhráč, který si dokáže v lecčems pomoci sám. Toho dosáhneme jedině tak, že se budeme soustředit na to podstatné – na ekonomiku, na obranu – a nebudeme sami sebe ochromovat. Idealistické cíle mohou být uskutečňovány jedině se zapojením realismu jako prostředku," dodává europoslanec Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.