Vondráček (ANO): Řada našich zájmů s Polskem je shodných a stojí za to se vzájemně podpořit

01.09.2018 9:52

Předseda PSP ČR Radek Vondráček se ve dnech 28. - 29. srpna 2018 zúčastnil v Juratě společného zasedání vedení Poslanecké sněmovny a polského Sejmu v čele s maršálkem Markem Kuchcińským. Čelní představitelé obou zákonodárných sborů se setkali již potřetí.

Vondráček (ANO): Řada našich zájmů s Polskem je shodných a stojí za to se vzájemně podpořit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek Vondráček

"Jednali jsme mimo jiné o tom, jak účinně rozvíjet parlamentní spolupráci. Vycházíme z toho, že řada našich zájmů je shodných a stojí za to se vzájemně podpořit v Evropské unii, v NATO i případně v dalších mezinárodních organizacích. Za klíčovou považuji spolupráci ve Visegrádské čtyřce a z ní vyplývající možnost lépe a efektivněji ovlivňovat evropskou politiku. Naše kooperace by měla navazovat na vlády a jejich spolupráci, někde - u navýsost politických témat - mohou být naopak iniciativní naše parlamenty (budoucnost EU, rozpočet EU, migrace aj.)," uvedl Radek Vondráček.

Samostatný diskuzní panel byl věnován infrastruktuře a rozvoji komunikací. Předseda Sněmovny po jednání shrnul základní poselství: "Severojižní dopravní spojení, která po pádu železné opony mezi ČR a Polskem stavíme, mají význam pro naše země, naše hospodářství i pro občany. Mají vlastně celoevropský význam, ať je to dálnice Ostrava - Katovice, Hradec Králové - Vratislav nebo Liberec - Dolní Slezsko či hlavní železniční koridor Břeclav - Ostrava - Bohumín - Katovice - Varšava, stejně tak vodní cesta na Odře. Oproti spojením západ - východ jsou ta severojižní každopádně opožděná."

Předseda Sněmovny Radek Vondráček v neposlední řadě poděkoval maršálkovi Marku Kuchcińskému za usnesení, které polský Sejm schválil při příležitosti 50. výročí okupace Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.