Vondráček (Svobodní): Netrapme dotacemi bohaté, snižme daně chudým!

07.12.2023 9:14 | Tisková zpráva

Strana Svobodní vyzvala vládu, aby zrušila dotace pro velké podniky a zemědělce a místo toho snížila daně pro chudé a střední vrstvu. Podle Svobodných jsou dotace nejen plýtváním veřejných prostředků, ale také deformací trhu a zdrojem korupce.

Vondráček (Svobodní): Netrapme dotacemi bohaté, snižme daně chudým!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

“Dotace jsou zlo, které nás všechny okrádá. Nejenže zvyšují daňové zatížení, ale také zvýhodňují některé subjekty na úkor ostatních. Dotace jsou nespravedlivé, neefektivní a škodlivé,” uvedl předseda Svobodných Libor Vondráček.

Svobodní navrhují, aby vláda zrušila všechny dotace, které nejsou spojeny s ochranou životního prostředí, sociálními službami nebo vzděláváním. Podle Svobodných by to uvolnilo zhruba 200 miliard korun ročně, které by se mohly vrátit občanům formou nižších daní.

“Chceme, aby lidé měli více peněz v kapse a mohli si je utrácet podle svého uvážení. Chceme, aby lidé byli svobodní a odpovědní za svůj život. Chceme, aby lidé byli motivováni pracovat a podnikat, nikoli žádat o dotace,” řekl Vondráček.

Svobodní prosazují zavedení jednotné daně 15 % pro všechny příjmy a zrušení superhrubé mzdy. Dále chtějí zvýšit nezdanitelnou částku na 20 000 korun měsíčně a zrušit daň z dědictví a darů. Svobodní také navrhují zrušení daně z nemovitostí a nahrazení ji poplatkem za využívání veřejné infrastruktury.

“Naše daňová reforma by znamenala výrazné snížení daní pro chudé a střední vrstvu, která tvoří většinu obyvatelstva. Zároveň by podpořila růst ekonomiky, investic a zaměstnanosti. Naše daňová reforma by byla spravedlivá, jednoduchá a stimulující,” uvedl Vondráček.

Svobodní jsou moderní pravicová strana, která klade nejvyšší důraz na svobodu jednotlivce. Prosazují štíhlý stát, nízké daně, volný trh, vyrovnané veřejné rozpočty a suverenitu České republiky. Více informací o straně naleznete na www.svobodni.cz.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…