Vostrá (KSČM): Problém exekutor

19.05.2014 8:49

Stát vytvořil v roce 2001 zvláštní kastu lidí, zvaných soukromí exekutoři. Z vymáhání pohledávek a s tím spojených prapodivných dražeb či z nepřiměřených příjmů z bagatelních vymáhaných částek se stal lukrativní byznys a vznikla v důsledku toho také mocná lobby.

Vostrá (KSČM): Problém exekutor
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

V posledních letech se mnohé excesy v chování exekutorů dostaly na povrch, ale bohužel se zatím celkem úspěšně brání nějakým zásadnějším legislativním zásahům do vlastní činnosti.

KSČM dlouhodobě hledá podporu v Poslanecké sněmovně pro nutnou regulaci jejich chování. Zvláště toto volební období však strany jako ANO, ČSSD či Úsvit slibovaly, že takzvaně s exekutory zatočí. Jakmile však dojde na reálné kroky, tak ochota mizí nebo se hledají důvody, jak by vypadalo, že nějaké omezení podporují, ale ve skutečnosti k ničemu nedojde. V důsledku to znamená, že jedna strana nepodpoří návrh jiné, protože prý připraví vlastní lepší bič na exekutory, ale její návrh z podobných důvodů pak zase nepodpoří další strany, které jinak tvrdí, že problematiku exekucí také chtějí řešit. Tato šaráda se pak může hrát celé volební období a může se jet nanovo zase příště. Lze to považovat v podstatě asi za dohodnutou taktiku. KSČM jasně podporuje jakýkoliv krok, který nekalým praktikám v exekucích zamezí. V současnosti chceme prosadit takzvanou teritorialitu exekutorů, která omezí moc velkých exekutorů a dá větší možnost komunikace s úřadem. Nejde přeci o to, kdo něco navrhuje, ale jestli je návrh prospěšný pro život našich občanů. Nechceme jakkoliv omezovat oprávněná práva věřitele vůči dlužníkovi, ale naopak excesy, které v důsledku dopadají na věřitele i dlužníky současně.  

Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM

reklama

autor: KSČM

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.