Votava (ČSSD): Finanční gramotnost je velice nízká. A je třeba pro to hodně udělat

14.07.2017 16:07

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 7. 2017 ke třetímu čtení návrhu poslanců Zdeňka Ondráčka, Hany Aulické-Jírovcové, Markéty Wernerové, Kristýny Zelienkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti

Votava (ČSSD): Finanční gramotnost je velice nízká. A je třeba pro to hodně udělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Votava

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Já bych chtěl reagovat na svého ctěného kolegu Marka Černocha, kterého si vážím. Vezmu to od konce. Ano, má pravdu. Povědomost lidí co se týká nakládání se svými finančními prostředky je opravdu nedobrá, když to takto řeknu. Finanční gramotnost velice nízká. A je třeba pro to hodně udělat. Já už jsem tady z toho místa apeloval na to několikrát.

Co se týká spotřebitelských úvěrů nebo toho, kdo vlastně půjčuje peníze, on to tady nakousl i pan vicepremiér, tak já budu trošku panu kolegovi Černochovi oponovat. My jsme přijetím nového zákona o spotřebitelském úvěru udělali poměrně důležitý krok v tom, že jsme, teď nechci říct zlikvidovali, to bych si netroufal říct, ale omezili radikálně počet nebankovních poskytovatelů. Dneska těch žádostí o licenci, protože musí mít dneska ti poskytovatelé licenci u České národní banky, je opravdu velice málo a bude to možná do stovky těchto subjektů. Mimochodem těch bylo dříve kolem 50 tisíc, těch poskytovatelů a zprostředkovatelů. A výrazně jsme tam ztížili podmínky, za kterých je možno ten úvěr nebo půjčku poskytovat. Musí si důkladně prověřovat ty instituce toho zájemce o půjčku nebo o úvěr, zdali vůbec je schopen splácet. Takže si myslím, že v tom se udělal poměrně důležitý krok.

Samozřejmě, takové ty lokální lichváře, ti úplně asi nevymizí. Bohužel, i lidé, kteří nedostanou normálním způsobem úvěr nebo půjčku, budou stále se k nim ubírat. Ale to je otázka orgánů činných v trestním řízení. Protože toto podnikání potom je podnikání za hranou zákona, je nezákonné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…