Votava (LEV 21): Dnes si připomínáme 165. výročí narození TGM

07.03.2015 19:45

Pro Českou republiku a Slovensko je to významný den. Dnes je tomu 165 let, co se 7. března 1850 narodil Tomáš G. Masaryk, první československý prezident. T.G.Masaryk se zasloužil o obnovu české, ale i slovenské státnosti v říjnu 1918.

Votava (LEV 21): Dnes si připomínáme 165. výročí narození TGM
Foto: Radim Panenka
Popisek: Tomáš G. Masaryk

Jméno TGM je také spjato s otázkami sociálními a národními. Ve svých filozofických úvahách a dílech hledal smysl českých dějin. Socialismus byl v jeho pojetí založen především na humanitě a lásce k bližnímu. Zakládal svoji politiku na mravnosti, patřil k předním světovým politickým osobnostem na přelomu a počátku 20.století. V dobách nesvobody byl jeho odkaz potlačován, byl vymazáván z paměti našeho národa. Jeho jméno mělo být zapomenuto. Nestalo se tak. S jeho jménem bude navždy spojován vznik Československa v říjnu 1918.

Dnes zdůrazňujeme politický a morální odkaz TGM, který byl založen na mravnosti a úctě k lidským hodnotám. Jeho odkaz je ale také varováním pro ty české politiky, pro které politika není službou vlasti a jejímu lidu, ale je pouhou cestou k úzkým osobním zájmům. Na rozdíl od nich TGM byl osobností, která měla širokou důvěru svého národa. Žil se svým národem. Ve svých 64 letech odcházel do exilu bojovat za samostatnost našeho národa. Vrátil se do svobodné vlasti, sedmnáct let byl prezidentem Československa. Jeho jméno obstálo i po dlouhá desetiletí dějinných zkoušek.

Vždy jsme se hlásili k odkazu prezidenta osvoboditele Tomáše G. Masaryka a jeho pokračovatele a spoluzakladatele Československa, Dr.Edvarda Beneše.

Krédem TGM bylo: nebát se a nekrást. Mělo svoji platnost, jak v minulosti, tak ji má i dnes. Právem jeho jméno nese i jedno z nejvyšších státních vyznamenání České republiky.

T.G.Masaryk se zasloužil o stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii