Vrecionová (ODS): Pane Babiši, odejděte, pomůžete České republice i sobě

23.11.2018 20:34

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Vrecionová (ODS): Pane Babiši, odejděte, pomůžete České republice i sobě
Foto: senat.cz
Popisek: Veronika Vrecionová

Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, páni poslanci.

Dovolte mi, abych i já zdůvodnila, proč dnes budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. Nebudu dále veřejný prostor zamořovat dalšími spekulacemi o rodinné situaci a vztazích pana premiéra, ani o zdravotním stavu jeho rodinných příslušníků. To mi ani nepřísluší.

Nechci ani detailně rozebírat kroky současné levicové vlády, s nimiž hluboce nesouhlasím. Velmi mi vadí populistické činy vlády, ale chápu, že volby vyhrálo dnes čistě levicové hnutí ANO.

Toto dnešní jednání o důvěře resp. nedůvěře vládě beru však především jako hlasování o nedůvěře v jednu osobu. V premiéra země Andreje Babiše.

Beru toto hlasování jako hlasování o tom, zda v čele země má stát člověk zatížený podivnou historií, členstvím v KSČ, pletkami s StB, podivnými podnikatelskými vazbami a aktivitami, snahami o ovlivňování médií, snahami o ovlivňování nezávislého vyšetřování dotačního podvodu. Kauza posledních dnů totiž není o zdravotním stavu jednotlivých členů rodiny pana premiéra, přestože ji tam chce nasměřovat sám pan premiér, aby si mohl hrát na chudinku a odvrátil tak pozornost od podstatných věcí. Ostatně dnes ráno nám to předvedl. Není ani o médiích. Dokonce zatím není ani o tom, že druhý nejbohatší člověk země, který je toho času i premiérem, posílá svého údajně těžce nemocného syna na zotavenou na Ruskem okupované území Ukrajiny. Toto bych chtěla zdůraznit, pan premiér opakuje, že byl v Rusku. Nebyl v Rusku. Byl na Ruskem okupovaném území Ukrajiny.

Ti, kteří dnes budou hlasovat proti nedůvěře této vládě a tím podrží ve funkci zcela nedůvěryhodného muže, by měli mít na mysli, že těch kostlivců ve skříni premiéra může být mnohem více, než se nyní zdá. A jednou budou i oni zodpovědní za to, že premiérem země byl Andrej Babiš, člověk, který si hrál na Mirka Dušína, a ve skutečnost je to ale Lord Voldemort české politiky. Pro mě osobně je kauza posledních dní pokračováním debaty o tom, zda v čele země může stát policií obviněný premiér. Člověk, který je nyní navíc v podezření nejenom ze spoluorganizování dotačního podvodu, ale i z toho, že se pokouší mařit vyšetřování tím, že udržoval z dosahu vyšetřovacích orgánů spoluobviněného v kauze Čapí hnízdo, Andreje Babiše mladšího. Pokud je mi totiž známo, Andrej Babiš mladší i jeho údajný opatrovník z Ruska Petr Protopopov přiznali, že Andreje Babiše mladšího uklízeli z České republiky vždy, když se kauza znovu rozvířila.

Vyšetřování Čapího hnízda se neúměrně táhne. Již minulý rok pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová v tiskové zprávě připustila - nyní cituji: Je však zároveň nutno konstatovat, že délka dosavadního řízení je jen hraničně akceptovatelná. Jde nepochybně o trestní věc, komplikovanou a rozsáhlou, když současně lze zaznamenat procesní neochotu k součinnosti ze stran některých privátních subjektů, která zpomaluje postup řízení. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch dokonce připustil, že zvažuje rozdělení kauzy, protože se stále nepodařilo vyslechnout všechny obviněné.

Když už pominu stíhání z dotačního podvodu, tak i tato zdržovací taktika samotná by měla být důvodem k tomu, aby premiér rezignoval. Jak mají občané důvěřovat policii a soudům, když existují pochybnosti v případě samotného premiéra? Jak má být premiér vzorem pro občany země, když je podezřelý z dotačního podvodu a maření vyšetřování? Jak můžeme chtít po občanech, aby respektovali právní stát, když jim sám premiér nejde příkladem?

Pan premiér dluží nám, ale především samozřejmě veřejnosti řadu vysvětlení. Například na to, proč britská banka HSBC, která financovala i stavbu centrály Agrofertu v Praze Chodově, poskytla farmě Čapí hnízdo celkem tři úvěry. Protože měla po celou dobu za to, že za farmou Čapí hnízdo stál Babiš a koncern Agrofert. Proč pan premiér navštěvoval a kontroloval stavbu Čapího hnízda v době, kdy s ním údajně neměl nic společného? Proč byl držitelem domény capihnizdo.cz již od prosince 2007 Agrofert? Proč celý proces získání dotace pro Čapí hnízdo řešili lidé spjatí s Agrofertem? Těch otázek je samozřejmě mnohem více a lidé se na to ptají. A to je ten největší problém. Premiér je obviněný, nad vyšetřováním jeho kauzy je řada otazníků. Je evidentní, že lidé a firmy napojení na pana premiéra zdržují vyšetřování. Premiér však nevidí důvod k tomu, aby do doby vyšetření případu rezignoval.

Důvod pro konec Andreje Babiše nevidí ani komunisté. Pan premiér je dokonce přišel osobně navštívit a evidentně na jejich společném jednání vládla soudružská dobrá nálada. Inu, jak se říká, stará láska nerezaví. A sociální demokraté? Ve středu nám sociální demokraté řekli, že jim sice problémy pana premiéra trochu vadí, ale vlastně ne zas tolik. No, aspoň víme, kdo je kdo.

Já jsem původně chtěla své vystoupení zakončit slovy pana dnes současného ministra Jana Hamáčka z toho jeho textu - Pane Babiši, ukončete tuto trapnost - z roku 2017. Ale náš pan předseda klubu mě předběhl, já mu odpouštím. Nicméně protože ten text je opravdu velmi dobrý, tak mi dovolte pouze krátkou citaci: Nejsme v banánové republice a politici musí být připraveni převzít politickou odpovědnost. Podezření jsou tak závažná, že jakýkoli jiný politik by už dávno složil funkci. Nikdo pana Babiše nevyhání z politiky. Ať využije čas k vyvrácení veškerých pochybností a pak ať jde žádat o důvěru voličů. Proto znovu opakuji, pane Babiši, odejděte, pomůžete tak nejen České republice, ale i sobě. Každým dnem své agónie situaci jenom zhoršujete. Tato země si zaslouží stabilitu, ekonomický růst, občané si zaslouží politiky, kteří jim do očí nelžou. - Co vy na to, pane ministře prostřednictvím pana předsedajícího?

Děkuji za slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…