Vyhnánek: Praha má plán pro rozvoj Pražské tržnice

05.06.2020 17:21

Hlavní město má jasný plán pro rozvoj Pražské tržnice – zanedbaného památkově chráněného areálu v srdci města, který má větší rozlohu než Pražský hrad.

Vyhnánek: Praha má plán pro rozvoj Pražské tržnice
Foto: repro/prahatv.eu
Popisek: Pavel Vyhnánek

Studie říkají, co vše Pražanům toto místo nabídne, jak budou služby rozmístěny, jak se vyřeší lepší přístup do areálu a jak se v něm například bude sbírat dešťová voda na údržbu velkého množství zeleně. Důraz se při tom bude klást na ekonomickou udržitelnost provozování areálu a zároveň pestrou nabídku pro všechny Pražany.

„Poprvé přicházíme s kompletní strategií rozvoje tohoto unikátního areálu jako celku. Cílem je naplnit jeho potenciál a vrátit jej Pražanům. Budou tu normální obchody a obchůdky, trhy, restaurace a malá bistra, stejně jako prostory pro kulturu. A také nádherné venkovní prostory, kde se dá jen tak posedět třeba se zmrzlinou v ruce. Už podnikáme první kroky, aby se do tržnice mohl postupně navracet život. Chceme tržnici otevřít lidem všech věkových a příjmových kategorií a zároveň do budoucna zajistit její ekonomicky udržitelný provoz,“ představuje vizi města Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu.

Podkladem pro novou vizi Pražské tržnice jsou dvě studie od renomovaných společností, které vznikaly ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Ověřovací ekonomickou studii vypracovalo konsorcium poradenských firem JLL a 4ct, které se specializují na městské plánování a poradenství v oblasti realitní služeb. Autorem urbanisticko-architektonické studie je kancelář CMC architects Víta Másla.

Studie představují strategický plán rozvoje areálu a jeho fungování pro příští dekády. Ověřovací ekonomická studie na základě analýzy současného stavu i historie dává doporučení vhodného mixu a rozložení aktivit v areálu na základě zkušeností z trhu s komerčními nemovitostmi.

Jedním z důležitých požadavků města je ekonomická udržitelnost. Tu studie posuzuje a představuje několik scénářů rozvoje, přičemž doporučuje vyváženou variantu. Do obnovy areálu tak bude potřeba postupně investovat mezi dvěma až třemi miliardami korun v horizontu příštích dvou dekád. Investice se ale Praze začnou vracet v rámci 13 až 16 let v závislosti na konkrétní struktuře nájemců a nastavených úrovních výše nájmů.

„Výsledkem je koncepce zaměřená na vhodnou kombinaci prvku° kultury, gastronomie, kreativních průmyslu°, businessu a maloobchodu s rozsáhlou možnosti´ pro tráveni´ volného času. Klíčové by mělo být zachování flexibility využití Pražské tržnice s možností průběžně reagovat na vývoj požadavků společnosti a ekonomiky,“ uvádí Tomáš Ctibor, zakladatel a ředitel společnosti 4ct.

Pražská tržnice se podle plánu stane místem celopražského a potenciálně i celorepublikového významu, podobně jako bývalé industriální areály Kødbyen v Kodani nebo Matadero v Madridu.

„Koncept by meˇl mi´t destinacˇni´ charakter, a prˇestozˇe bude prima´rneˇ slouzˇit obyvatelu°m meˇsta, meˇl by by´t za´rovenˇ dostatecˇneˇ atraktivni´ i pro zahranicˇni´ na´vsˇteˇvni´ky,“ konstatuje Blanka Vačkova, ředitelka oddělení průzkumu trhu a poradenství v JLL.

Kromě nezbytné celkové rekonstrukce budov a veřejných prostranství bude areál obohacen i o nové architektonické prvky. V plánu je výstavba nové prostorové dominanty nebo významné přepracování vstupů, aby se zlepšilo propojení areálu s Bubenským nábřežím i Holešovicemi. Také umístění dostatečného počtu parkovacích míst bude funkčně lépe řešeno. Podle architektonické studie bude areál obohacen až o 70 nových stromů. K jejich zavlažování se využije zachycená dešťová voda a jako prevence vzniku tepelného ostrova poslouží speciální ochlazovací systém pomocí vody z Vltavy. 

„Vytyčeného záměru revitalizace Pražské tržnice chceme dosáhnout pomocí urbanistické studie. Ta jasně organizuje provoz areálu, hierarchizuje veřejná prostranství, zachovává industriální charakter místa a zároveň poskytuje atraktivní prostory pro nové využití a nové nájemce tak, aby svou nabídkou oslovili a přilákali širokou škálu návštěvníků,“ uzavírá architekt Vít Máslo, spoluzakladatel studia CMC architects.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.