Vyhnánek: Volná ruka trhu selhává tam, kde nastupuje chuť nepřiznat všechny příjmy

06.08.2022 19:16 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zákonné povinnosti přijímat platby kartou

Vyhnánek: Volná ruka trhu selhává tam, kde nastupuje chuť nepřiznat všechny příjmy
Foto: repro/prahatv.eu
Popisek: Pavel Vyhnánek

Možná budete překvapeni, ale existuje jeden finanční ukazatel, ve kterém necháváme Německo daleko za sebou: počet plateb kartou na jednoho občana! Zatímco průměrný Čech zaplatí kartou 140x ročně, průměrný Němec pouze 90x. Dodnes mě dokáže překvapit, jaký občas bývá platba kartou v Německu problém.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

S Rumunskem a Bulharskem se na chvostu evropské statistiky objevuje Itálie s pouhými 60 transakcemi. Postavila se k tomu ale čelem a zavedla ZÁKONNOU POVINNOST přijímat platby kartou pro všechny obchodníky a poskytovatele služeb. Kdo v Itálii neumožní platbu kartou, vystavuje se od letošního července riziku sankce 30 EUR plus 4% hodnoty celé transakce.

Když jsem si tady s myšlenkou povinné akceptace karet nedávno prohrával, dočkal jsem se kritiky "zprava", protože omezování podnikatelské svobody, volná ruka trhu a tak. No, schválně zkuste uhodnout, jaké vlády stojí za italskými opatřeními, o kterých se bavíme. Ty, v jejichž čele stáli nejdříve Mario Monti a později Mario Draghi!

Oba úředničtí premiéři, oba celoevropsky uznávání ekonomové, které z přehnaně levicových či protitržních nálad nepodezírá asi nikdo. Oba ale pochopili, že volná ruka trhu selhává tam, kde nastupuje přirozená chuť obchodníka nepřiznat všechny příjmy finančnímu úřadu. A že podobný zásah shora může soutěž jedině posílit, protože nastaví stejné podmínky pro všechny hráče na trhu.

Vidím to podobně. A dokonce vím, kdy Česko zavede stejná opatření. V roce 2033. Proč? Prosté. Zákaz kouření v gastrozařízeních zavedla Itálie v roce 2005. V té době jsme si ještě mysleli, že to je netržní. Názor jsme ale změnili v roce 2016 a od té doby si většina společnosti neumí kouření v restauracích představit. S kartami to bude podobné, uvidíte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu