Vysočinští lidovci řešili, kudy má KDU-ČSL jít dál a co má upřednostnit

17.04.2018 9:06

Na sedmdesát členů a příznivců KDU-ČSL z celé Vysočiny se v sobotu 14. dubna sešlo v orlovně v Kamenici u Jihlavy, aby se zamýšleli nad budoucím programem své strany.

Vysočinští lidovci řešili, kudy má KDU-ČSL jít dál a co má upřednostnit
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Krajská programová konference obnášela pět prezentací a zájemci pak mohli diskutovat jak o obecnějším směřování strany, tak o konkrétních návrzích.

První dvě prezentace se týkaly zamyšlení nad místem KDU-ČSL v politickém spektru. Petr Dvořák se odrazil od programu německé CDU/CSU a definoval stranu jako středopravou a křesťanskou se silným sociálním důrazem a tématy jako vymahatelnost práva, sociální soudržnost, odpovědnost, šetrnost. Jan Mazanec zmínil, že levicový liberalismus spolu s destrukcí tradičních pilířů a překotným vývojem techniky přináší konzervativní protireakci - a vidí KDU-ČSL jako lidově-konzervativní stranu zdravého rozumu.

Další prezentaci uvedl Jan Matějů, podle kterého by KDU-ČSL neměla slibovat plošné dávky a úlevy, ale vytvářet prostor na to, aby se lidé o sebe dokázali postarat sami. Zmínil i řadu propopulačních opatření v úrovni ekonomiky (novomanželské půjčky, daňové asignace, částečné úvazky). Krajský předseda Vít Kaňkovský se zabýval rodinou na širším pozadí – mj. v oblasti sociální (mezigenerační solidarita), zdravotnictví a pracovního trhu. Uvedl přitom řadu varujících statistik – například Česko je v EU na chvostu v úspěšném návratu žen do práce po mateřské. Sérii prezentací uzavřeli Jaromír Kalina a Karel Křivánek, podle kterých by se KDU-ČSL měla víc věnovat tématu exekucí, souvisejících s nezaměstnaností, dalšími patologickými sociálními jevy a s rozpadem rodin.

Hosty krajské programové konference byli předseda strany Pavel Bělobrádek, europoslanci Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský, dále exministr Daniel Herman (který je spolu s Marií Dudíkovou senátním kandidátem ve vysočinských okresech) a také místopředseda Programové rady Jan Kasal. „Kořeny KDU-ČSL sahají až do 19. století a pokud jsme dokázali vytrvat tak dlouho a překonat řadu překážek, tak je to důkaz toho, že naše kořeny jsou hluboké a pevné,“ povzbudil přítomné Daniel Herman. Na závěr všem poděkoval krajský předseda a poslanec Vít Kaňkovský. Podněty z konferenci budou dál dopracovány a tlumočeny na celostátní programové konferenci v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…