Vyvadil: Supi ODS a TOP 09 se slétají, ale kořist VV ještě žije

10.04.2011 20:26

Kdo sleduje koaliční předáky při jejich komentářích ohledně jejich politického partnera VV, musí se napůl smát a napůl skřípat zuby. Masaryk označoval takové politiky politickou sedlinou.

Vyvadil: Supi ODS a TOP 09 se slétají, ale kořist VV ještě žije

To, že propojení ABL na vládu a exekutivu představuje ohrožení bezpečnosti státu a demokracie, už půl roku opakuje snad každý politik opozice. To, že Vít Bárta má VV jako svůj podnikatelský a politický a ekonomický projekt, ví každý. To, že ovládá svými penězi celou stranu, nemůže být pro nikoho překvapením. To, že John je jenom líbivá loutka, která byla nasazena (a mimořádně úspěšně v minulých volbách), ví také každý a že kromě scénáristických hlášek o kradení nic rozumného říci neumí a nikdy neuměl, ví také každý. A že poslanci VV jsou ovcemi, není také žádným překvapením.

V tomto ohledu proto poslední dny nepřinesly žádné překvapení. Snad jediné: Míra nenávisti mezi jednotlivými členy je ohromná.

Co naopak překvapilo je, že ze dne na den politici ODS a TOP 09 erektovali a náhle prohlašují, že všichni lidé napojení na ABL jmenovitě, formální předseda VV Radek John, faktický předseda VV Vít Bárta a viditelný (byť ODS dráždící) ministr školství Josef Dobeš, musí z vlády ven, jinak je země v ohrožení. To nevěděli dodnes? Ale hlavně: Pikantní je, že i nadále s nimi budou jednat na nejvyšším politickém rangu K-9. Jsou-li John a Bárta takovým nebezpečím pro zemi, jak se s nimi vůbec mohou stýkat a domlouvat základní politické zaměření země? Směšné.

Kdo zná Nečase, Kalouska či Schwarzenberga ví, že slova o morálce a hodnotách jsou prázdnými slupkami a jako útok proti VV začaly být používány až v posledních hodinách. O co jim jde? Zbláznili se? Ale kdež...

Je zcela zjevné, že prostor na pravo začíná být příliš těsný. Mrťafení, jeden vzájemný útok za druhým, plácání o reformách, které (podle mě a mnohých bohudík) nejsou schopni ani hodit do paragrafů a dohodnout se na nich, vede k tomu, že tyto tři strany, které získaly před rokem 118 mandátů, by dnes oscilovali kolem 80 a levice by měla 107. (Jediné co je uklidňuje, že v tom významnou roli hrají komunisté, kteří ve vládě nikdy nebudou).

Politika je boj: Lídři ODS a TOP 09 stejně vědí, že díky kombinaci své neschopnosti a vzájemné nesnášenlivosti stejně nic neprosadí, a proto se zřejmě rozhodli vrhnout na nejslabšího ve smečce a začít se pod praporem náhle objevené morálky a ohrožení bezpečnosti země prát o jeho voliče. Zvlášť z Kalouska - napojeného na nejpochybnější podnikatele, s historií zakázek na neotevírající se padáky, modernizací tanků T-72, které armáda nikdy nepotřebovala, o podporou velkošejdíře Bartáka, kriminální rodinou, který patetickým hlasem pronáší fráze o privatizaci státu, ač celý život nedělal nic jiného (ovšem stejně pateticky pobrekával před 14 dny při K-9, když se diskutovalo o Vondrovi) - se dělá špatně.

Každá akce ovšem budí reakci. Snahy rozsápat VV zaživa a útoky na Johna a Bártu mohou rázem vést k opačnému průběhu. Když silnější chtějí roztrhat slabšího, může ten slabší znovu získat sympatie, zejména když Bárta nepochybně ohrožoval zájmy podnikatelských mafií a kmotrů ODS a TOP 09.

A navíc: Požadavek předsedy koaliční strany VV Radka Johna na odvolání zejména Kalouska a Vondry je snad nejlegitimnějším požadavkem, který lze v této zemi vznést.

Z něho se nedá lehce vykroutit.

A tak se oběť i resuscitovat.

Ať tak či onak. Jako celek je tato koalice politicky hanebná a lidsky odporná. Ale je dobrou zprávou pro lidi této země, že se její členové požírají navzájem a nemohou páchat více škody.

##MINIPAS 2468##

Více:
Je to Kalousek. Ten by získal sílu odchodem Věcí veřejných z vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…