Výzva zelených ministryni Šlechtové: Neblokujte zákon o sociálním bydlení

21.12.2016 20:21

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický dnes odeslal otevřený dopis ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové s výzvou, aby přestala blokovat přijetí zákona o sociálním bydlení. Dopis spolu s ním podepsalo dalších 49 zastupitelů za Stranu zelených.

Výzva zelených ministryni Šlechtové: Neblokujte zákon o sociálním bydlení
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Vážená paní ministryně,

obracíme se na Vás v době počínající zimy a blížících se Vánoc kvůli otázce, která nám již mnoho let velmi leží na srdci – v otázce zákona o sociálním bydlení. Novou životní perspektivu má přinést i osobám žijícím trvale na ulici, které jsou právě v tomto období nejvíce ohroženy, a to ohroženy na životech.

Zákon o sociálním bydlení není pouze závazek, který Vaše vláda slíbila obyvatelům České republiky ve vládním prohlášení, je především důležitou normou, která zásadním způsobem ovlivňuje životy obyvatel. Zákon o sociálním bydlení je klíčovým prvkem v posilování stále ohroženější soudržnosti společnosti. Bydlení není výsada, ale podle mnohých právo. V rozvinuté společnosti, jako je ta naše, má mít každý možnost bydlet důstojně.

Dnešní přetrvávající praxe, kdy zůstává čím dál více lidí zcela bez přístřeší nebo bydlí v substandardním bydlení na ubytovnách, je zcela nedůstojná v zemi, jejíž ambicí je patřit mezi nejvyspělejší země světa. Domníváme se, že síla společnosti se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o své nejslabší a nejohroženější.

Se znepokojením proto sledujeme dosavadní diskusi nad zákonem z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí a konkrétně jsme znepokojeni Vaším vícekrát veřejně vyjádřeným nesouhlasem s tímto návrhem i některými zásadními připomínkami, které Váš resort uplatňuje v připomínkovém řízení.

Jedním z hlavních argumentů proti přijetí zákona, který předkládá i Váš úřad, je obava, že obcím tento zákon bude sociální politiku nutit proti jejich vůli. Nesdílíme tento názor našich kolegů a kolegyň ze Svazu měst a obcí, rovněž opakovaně vyjádřený. Kdyby obce uměly tento problém vyřešit bez pomoci státu, jistě by to již dávno udělaly. Opak je však pravda.

Vážená paní ministryně Šlechtová, jako zastupitelé a zastupitelky měst a obcí Vás vyzýváme k hledání konstruktivní cesty k úspěšnému přijetí zákona o sociálním bydlení ještě v tomto volebním období.

S pozdravem

Matěj Stropnický, předseda Strany zelených, zastupitel Hlavního města Prahy a Městské části Praha 3
Jana Drápalová, starostka v Brně – Novém Lískovci, magistrátní a krajská zastupitelka
Michaela Petrová, místostarostka v Táboře
Ondřej Syrovátka, místostarosta v Novém Jičíně
Josef Šedlbauer, radní v Liberci

a 45 dalších zastupitelů za Stranu zelených

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…