Zábranský (Piráti): Praha chce dostupným bydlením pomoci lidem bez domova

02.03.2019 8:39

První březnový den se v prostorách Sálu architektů Staroměstské radnice v Praze uskutečnilo již páté setkání Sítě partnerství projektu „Ukončování bezdomovectví“. Zapojené obce a národní neziskové organizace (NNO) společně připravují aktivity související se sociálním, tedy dostupným, bydlením s využitím principu Housing First (Bydlení především).

Zábranský (Piráti): Praha chce dostupným bydlením pomoci lidem bez domova
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Koalice se v oblasti bydlení zavázala, že bude aktivně přispívat k ukončování bezdomovectví rodin a seniorů. Pro rodiny s dětmi a seniory na ubytovnách vyčleníme v následujících měsících několik desítek městských bytů, do kterých je chceme přestěhovat. Cílem je i spolupráce s městskými částmi, které budou chtít společnými silami řešit bytovou politiku. V neposlední řadě zpracujeme přehled prázdných bytů, které jsou svěřené městským částem, a představíme plán na jejich opravu. Jsem rád, že existuje právě taková iniciativa jako »Ukončování bezdomovectví«, která propojuje obce s nevládními organizacemi a dochází tak ke sdílení zkušeností a realizaci aktivit v oblasti dostupného bydlení pro ty nejzranitelnější občany,“ uvedl radní hl. m. Prahy Adam Zábranský.

Páté setkání Sítě partnerství se v letošním roce uskutečnilo v reprezentačních prostorách Staroměstské radnice. Projekt „Ukončování bezdomovectví“, který pořádají R-Mosty, Platforma pro sociální bydlení a Sociologický ústav Akademie věd ČR, vstupuje do své další etapy. V roce 2019 a následně v roce 2020 bude rozšířena Sít partnerství spolupracujících obcí a NNO v rámci celé České republiky. V roce 2018 Síť partnerství pilotně spolupracovala s Brnem, Libercem a Prahou 7. Nově bude s organizací spolupracovat také Magistrát hlavního města Prahy, Praha 10, Jihlava, České Budějovice, Vrchlabí a Písek.

Na setkání pilotní i nově zapojená města prezentovala své konkrétní cíle a aktivity v oblasti dostupného bydlení a ukončování bezdomovectví pro období 2020 až 2022. Nad celou akcí převzal záštitu radní hlavního města pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

Jednotlivá města i spolupracující NNO mají ambiciózní cíle, které zásadně změní aktuální postavení osob v bytové nouzi a umožní jim návrat do standardního nájemního bydlení se sociální podporou. Již v roce 2018 byla komplexně otestována metoda Housing First pro rodiny s dětmi i jednotlivce na území města Brna.

Iniciativa chce společně s dalšími spolupracujícími městy a NNO reálně změnit dlouholeté sociální vyloučení osob, které se dostaly do bytové nouze a potřebují konkrétní a fungující systém návratu do bezpečného a standardního bydlení pro sebe i své blízké.

Více o projektu najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…