Zahradil (ODS): Česko míří k euru, potvrdil Bohuslav Sobotka

24.06.2014 22:34

Přijetí eura je podle premiéra Bohuslava Sobotky "životním zájmem České republiky a jejích občanů". Vláda proto podle něj nebude usilovat o vyjednání trvalé výjimky z části přístupové smlouvy, která přijetí společné měny České republice nařizuje.

Zahradil (ODS): Česko míří k euru, potvrdil Bohuslav Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Sobotka to uvedl v odpovědi na dopis místopředsedy ODS Jana Zahradila, který premiéra informoval o kampani za zachování koruny. Tato Petice pro korunu, kterou podpořilo přes pětašedesát tisíc občanů, požadovala právě trvalou výjimku z povinnosti euro v České republice zavádět.

"Potvrzuje se, že tato vláda je pevně rozhodnuta vést Českou republiku do eurozóny. Ignoruje tak své vlastní voliče a 76% obyvatel České republiky, kteří si přejí zachování národní měny. Možná ještě horší ale je, že vláda zjevně nehodlá o euru vůbec diskutovat," uvedl Jan Zahradil.

Připomněl také, že s evropskou měnou je nyní spojena řada závažných rizik, o kterých by se podle názoru ODS naopak diskutovat mělo. "Vstupem do eurozóny dojde s největší pravděpodobností ke skokovému zdražení. Budeme muset ručit za cizí dluhy nebo je přímo splácet a ztratíme také možnost reagovat na globální výkyvy jinak, než propadem životní úrovně," upozornil Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…