Zahradil (ODS): Je třeba zanechat eurocentrického mentorování

22.03.2023 10:57 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k evropské strategii vůči Indo-Pacifiku a vztazích se sdružením ASEAN

Zahradil (ODS): Je třeba zanechat eurocentrického mentorování
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Včera plný sál na semináři EIAS (European Institute for Asian Studies) v Bruselu. Mluvil jsem tam o své europarlamentní zprávě o evropské strategii vůči Indo-Pacifiku a o budoucnosti vztahů EU se sdružením ASEAN.

Společné slavnostní zasedání obou institucí k 45. výročí navázání diplomatických vztahů závěrem loňského roku v Bruselu bylo poslední velkou akcí českého předsednictví. Doprovázel jsem tam tehdy premiéra, který absolvoval řadu bilaterálních jednání a letos už brzy vyrazí na velkou asijskou obchodní misi.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

Je to nanejvýš potřebné. Jihovýchodní Asie je dnes nejdynamičtějším regionem světa, centrem tzv. Global South, zde se bude rozhodovat o globálním přeskupení sil. EU zatím tápe - např. obchodní a investiční dohodu má uzavřenu jen se dvěma členy ASEAN, Singapurem a Vietnamem.

Pokusy o mechanickou aplikaci našich evropských norem a standardů v zemích se zcela odlišnou tradicí, politickým systémem, sociální strukturou a geopolitickým kontextem se nesetkávají s úspěchem. Je třeba zanechat eurocentrického lidskoprávního a klimatického mentorování, projevit více empatie, pochopení a citlivosti pro realitu multipolárního světa.

Myšlenka strategické autonomie EU (která s válkou na Ukrajině zcela vymizela z veřejné debaty) může najít nové vyjádření právě v našich vztazích s jihovýchodní Asií. Ponechat tuto oblast jen velmocenskému soupeření USA-Čína by bylo chybou.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…