Zahradil (ODS): Nebojíme se otevřít evropské smlouvy, shodli se v Praze evropští konzervativci

18.09.2016 16:29

Nová podoba evropské integrace musí být vícerychlostní a musí být založena na systému více měn. To byl jeden ze závěrů sobotní konference Aliance evropských konzervativců a reformistů, kterou do Prahy svolal její předseda Jan Zahradil.

Zahradil (ODS): Nebojíme se otevřít evropské smlouvy, shodli se v Praze evropští konzervativci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„Pozvali jsme do Prahy politiky a experty ze sedmadvaceti států, včetně například světoznámého ekonoma Hernanda De Sota nebo bývalého australského premiéra Tonyho Abbotta, abychom jako třetí nejsilnější politická skupina v Evropě diskutovali o budoucnosti EU, o migraci a bezpečnosti nebo o transatlantickém partnerství,” řekl Jan Zahradil. Spolupráci se Spojenými státy označil za zvláště důležitou, vzhledem k plánům na vznik „evropské armády”, které přímo ohrožují bezpečnostní záruky plynoucí ze členství v NATO.

„Britské referendum musíme brát jako příležitost ke změnám,” uvedl Jan Zahradil. „Je jasné, že pokud dosavadní evropské elity nezačnou brát obavy občanů vážně, budeme svědky nástupu extremistů. Protože, jak ukázal summit v Bratislavě, se od současných evropských politiků žádných reformních kroků nedočkáme, musíme se iniciativy chopit my jako seriózní a eurorealistická opozice,” dodal Zahradil.

„Za prvé, na rozdíl od české vlády prosazujme otevření evropských smluv. Nová smlouva musí omezit pravomoci bruselských institucí a omezit i jejich činnost. Za druhé, při potírání nelegální migrace se inspirujme recepty, které už jinde zafungovaly - jako třeba v Austrálii. Prosazujme kombinaci prevence a restrikce. Za třetí, nebojme se volného obchodu s USA a jinými světovými centry. Jsme exportně orientovaná země, můžeme na tom jedině získat,” shrnul Jan Zahradil hlavní závěry konference.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.