Zahradil (ODS): Odbornou debatu bychom potřebovali jako sůl

24.12.2022 12:50 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského v USA

Zahradil (ODS): Odbornou debatu bychom potřebovali jako sůl
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Aby byl obrázek Zelenského návštěvy v USA úplný, je třeba podotknout, že republikánský establishment ji víceméně “vymlčel”. Nejde pouze o trumpovské křídlo, které je dlouhodobě kritické (za všechny Donald Trump jr., který o Zelenském tweetnul, že je “ungrateful international welfare queen”). Ale ani DeSantis, nejvážnější Trumpův vyzyvatel, neřekl k Ukrajině ani slovo. Důvod je zřejmý: republikánský elektorát je ve vztahu k tomuto tématu výrazně rozštěpen.

Jak vyplývá např. z tohoto prosincového průzkumu (ZDE), pouze 33% republikánských voličů si myslí, že USA by měly podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba (oproti 61% demokratických voličů). A naopak, 63% republikánských voličů si myslí, že USA by měly co nejdříve dotlačit Ukrajinu k jednání o míru i za cenu územních ztrát (oproti 36% demokratických voličů).

Republikánská strana se zkrátka v posledních letech posunula od reaganovského či bushovského intervencionismu k trumpovskému izolacionismu - to není v dějinách americké zahraniční politiky ovšem nic nového. Také, a to paradoxně už od Obamy, se americká pozornost od Evropy přesouvá do Indo-Pacifiku. A konečně, svou roli hraje také hluboká nedůvěra republikánů jednak k Bidenově administrativě, jednak k celému “postsovětskému” prostoru.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Pokud se za dva roky republikáni zmocní Bílého domu a obou komor Kongresu, dojde tedy podle mého názoru ke korekci zahraničně-politického kursu USA.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Je škoda, a zároveň příznačné, že v českých médiích, resp. v celém veřejném prostoru, kvalifikované analýzy těchto možných posunů zcela chybí. Jejich případní autoři se zřejmě domnívají (bohužel asi oprávněně), že by v současné paranoidní atmosféře byli obviněni z šíření “proruského narativu”.

Nepochybuji o tom, že ve Francii a v Německu zatím tamější stratégové v tichosti rozpracovávají podobné scénáře, až se z nich kouří. V EU totiž podobný rozštěp existuje také, byť je zatím pečlivě ukryt pod oficiální rétorikou, a vede po linii Východ (resp. Polsko, ČR, Pobaltí, Skandinávie) vs Západ (zejména Francie, Německo).

V ČR bychom k tomu proto potřebovali odbornou debatu jako sůl, ovšem zatím se jí každý bojí a já se nedivím. Místo ní tedy máme nenávistné překřikování na sítích, kde pouze stříkají emoce. To je celé špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…