Zajíčková (ODS): Pochybení kuchařky bylo již řešeno a vyřešeno

28.08.2022 16:02 | Tisková zpráva

Praha 5 je jedna z největších částí metropole, zajišťuje kvalitní výuku ve 13 základních školách pro více než 6 000 žáků, v 21 mateřských školách pak pečuje o zhruba dva u půl tisíce předškolních dětí.

Zajíčková (ODS): Pochybení kuchařky bylo již řešeno a vyřešeno
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Jedné z mateřinek se nyní dostává pozornosti médií. Důvodem je zavádějící reportáž TV Nova o pochybení jedné z kuchařek. Pochybení prokazatelně neohrozilo zdraví dětí, zřizovatele a mnoho rodičů však oprávněně pobouřilo. 

V mateřince docházelo mezi lety 2020 a 2021 k používání igelitových pytlů při výdeji pokrmů, nikoliv však pro servírování pokrmů dětem, jak je veřejně prezentováno, ale pro uchovávání pokrmů (těstovin a knedlíků). Kontrolou hygienické stanice hlavního města Prahy (dále HSHMP) bylo zjištěno, že výrobce tyto sáčky deklaruje pro využití na odpad, dále v akreditované laboratoři ověřovala, zda používáním předmětných sáčků pro kontakt s potravinami (uchování teplých pokrmů) mohlo být ohroženo zdraví spotřebitelů. Závěr akreditované laboratoře zní: „nebyla prokázána zdravotní závadnost odebraného vzorku sáčků na odpad HDPE v rámci použití na uchovávání teplých pokrmů". 

Pochybení kuchařky bylo tedy již řešeno a vyřešeno v listopadu minulého roku. Ředitelka mateřinky zareagovala okamžitě, komunikuje jak s rodiči, tak s odborem, hygienou i Českou školní inspekcí. Interní i externí kontroly potvrdily pochybení, zároveň jeho velmi rychlé odstranění, ale i to, že nemělo žádný dopad na zdraví dětí. Což považuji za důležité.

Řešení celé záležitosti je samozřejmě úkolem pro odbor školství městské části, který k věci přistupuje aktivně, věcně, transparentně, nápravy případných nedostatků požaduje na základě zjištění v rámci nezávislých kontrol. Odbor se bezchybně věnoval podnětu nespokojených rodičů, situaci ve školce a výdejně pokrmů, ale i opakovaným interním kontrolám zřizovatele. Z pohledu zřizovatele došlo k nápravě a nyní je vše v pořádku. Paní ředitelka nicméně obdrží vytýkací dopis a situaci ve školce budeme sledovat.

„Zde předesílám, že tento problém nebyl jediným, který se v podnětu od rodičů objevil. Padaly další, dokonce velmi závažná, nikoli však podložená obvinění. Vše následně prověřila kontrola České školní inspekce. Žádné obvinění nebylo prokázáno. Proto jsem ve školce zorganizovala setkání rodičů, abych se jako radní pro školství Prahy 5 ujistila, že tato situace nemá negativní dopady na klima a úroveň práce s dětmi“.

„Ukazuje se, že jde o nešťastně vyhrocený osobní spor, dnes již dokonce spor dvou částí rodičů. Za ředitelkou totiž stojí neméně početná skupina rodičů. Ti potvrzují, že nezaregistrovali jediný problém a jsou se školkou spokojeni. K dispozici mám jejich dopisy, které potvrzují až nesmyslně urputnou snahu ředitelku školky dehonestovat. Ostře se vymezují proti agresivnímu způsobu, kterým je celá situace řešena, dále proti medializaci a manipulaci s fakty. Tyto dopisy se svolením rodičů zveřejňuji“.

Celý článek i dopisy rodičů naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.